Ugrás a tartalomra

Tanösvénnyel gazdagodott a Zöldecske óvoda kertje

2023. szeptember 25. hétfő
Egy sokrétű tanösvény kialakítása valósult meg az Zöldecske Tagóvodában. Táblák segítik felfedezni a csoportok udvarrészén található süntanyát, békamenedéket, madármagtárat, darázsgarázst, denevérbarlangot, veréblakótelepet, cinege- és seregélyodút, valamint a szomjoltó oázisokat.
Tanösvénnyel gazdagodott a Zöldecske óvoda kertje

A tanösvény kialakításának elsődleges célja az volt, hogy a gyerekek közvetlen környezetükben minél korábban elkezdhessenek ismerkedni a természettel és az állatvédelemmel, valamint tapasztalati tanulás útján az évszakok váltakozásával ismereteket gyűjthessenek minderről.

Már korábban kialakítottunk két udvarrészen egy ún. Kneipp ösvényt, amely egy olyan út, ahol a gyerekek mezítláb sétálhatnak végig. A különböző felületeken járás javítja az egyensúlyérzéküket, jótékony hatással van a testtartásukra, segít megelőzni a lúdtalp kialakulását és a gerincdeformitást. A gyerekek örömmel sétálnak végig mezítláb, tudják, nem szabad sietni, figyelni kell arra, hogy a talpuk miden részét megmozgassa a gyöngykavics, a mulcs, a toboz és a kéreg. Mindez nagyon érdekes, és a gyerekeknek tetszik, hogy ilyen terepen sétálhatnak végig. Tapasztalatot szereznek arról, hogy amikre itt lépni lehet, más-más érzetet kelt és más hatással van a talpizmaikra, s mivel mindenkinek más felületen történő sétálás okoz kellemes érzést, ezt meg is fogalmazzák.

Egy organikus fűszerkert is szerepet kapott a tanösvényen, amit maguk a gyerekek gondoznak. A növények ismeretén túl a gyógynövényeket megérintve kis tenyerükön érezhetővé válik a levendula, citromfű, menta, rozmaring illata. Ilyenkor ősszel pedig felidézi a nyár illatát és azokat a pillanatokat, amikor bogarak, lepkék lengték körbe a kis kertet.