Ugrás a tartalomra

Tanulni kell a hibáinkból

2023. augusztus 18. péntek
Falmászásban és tanulásban is sikeres Lányi Kristóf
Tanulni kell a hibáinkból

A tanulás és a sport Lányi Kristóf életében szépen megfér egymás mellett. A Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8.a osztályos tanulója kiváló sporteredményeiért, valamint iskolai teljesítményéért Munkácsy Károly-díjban részesült a Kerület Napján. A falmászásban szép sikereket elért és a tanárai által is elismert fiatalemberrel a díjátadó után beszélgettünk.

– Mit tudhatunk erről a sportágról? 

– A sportmászásnak különböző típusai vannak, ahol más és más szabályok szerint dől el, ki a jobb versenyző. A gyorsasági mászás időre megy, a kötelesnél a nehézségek leküzdése a cél, a boulderben pedig kötél nélkül tesszük meg a legfeljebb öt méter hosszú távot a különböző nehézségű pályákon. Mindhárom versenytípuson indultam már, mindegyiket szeretem, de a boulder áll hozzám a legközelebb. Ez komplex mozgásvilágot és nagy fizikai erőt igénylő mászás. Fejleszti a koordinációs képességet, különösen, amikor egyik fogástól a másikig ugrani kell.

– Mióta versenyzel? 

– Tizenegy éves koromban kezdtem falat mászni. Szüleim nagyon fontosnak tartották, hogy rendszeresen mozogjak, ezért a pandémia ideje alatt leigazoltunk, így járhattam az edzésekre. Arra gondoltam, hogy legfeljebb az utolsók között végzek, de elmegyek a kötelező versenyekre. Én döbbentem meg a legjobban, amikor az első alkalommal harmadik helyezést értem el a korosztályos versenyzők között, és év közben bekerültem a versenymászó válogatottba. A következő magyar kupaforduló boulder versenyszámában második lettem, és ez még több erőt és lendületet adott ahhoz, hogy folytassam a versenyzést. Attól kezdve rendszeresen részt vettem a Magyar Kupa-sorozatban, a tavalyi évtől pedig a nemzetközi versenyeken, Európa-kupa-fordulókon. A legnagyobb élmény az Ifjúsági Európa-bajnokság volt, ahol már két alkalommal képviselhettem hazánkat IFI B kategóriában.

– Leestél már a falról?

– Persze, sokszor, de ez természetes. A leesés és az, hogy kudarcot vallunk, a mászási folyamat része. Ettől leszünk jobbak. Fontos, hogy tanuljunk a hibáinkból.

– A tanulás terén milyen eredményeket tudsz magad mögött?

– Angolból már letettem a B2-es nyelvvizsgát (középfok – a szerk.), ősztől pedig német nyelvi előkészítő osztályban tanulok tovább a Madách Imre Gimnáziumban. A kerületi kémiaversenyen 2. helyezett lettem, a Bolyai anyanyelvi csapatverseny kerületi fordulóján 5. helyet szereztünk. Számos rajz- és grafikai versenyt nyertem, tavaly pedig a Tornyai János Országos Festészeti Verseny döntőse voltam. Az utóbbi két évben 4,86 volt a tanulmányi átlagom. Számomra a suli ugyanolyan fontos, mint a sport, ezért igyekszem mindkét területen jól teljesíteni.

Tamás Angéla