Ugrás a tartalomra

Tárlat a Télikert Galériában

2021. június 26. szombat
Horváth Zita alkotásaiból nyílt kiállítás a Szelmann Házban
Tárlat a Télikert Galériában

Kiállítás nyílt a Szelmann Házban Horváth Zita képeiből. A már tavaly októberre tervezett, de a járvány miatt akkor elmaradt tárlaton sokféle témát feldolgozó, különféle technikával készült kép sorakozik a Télikert Galéria falain. A több mint harminc alkotás között találunk portrékat (Mick Jagger, Paraszt bácsi, Önarckép), utcarészlet- és absztrakt festményeket, csendéletet és állatábrázolásokat is.

– Horváth Zitát a szakmai felkészültségen túl az őszinteség és szakmai bátorság jellemzi. Otthon van a technikákban, és bátran váltogatja, keveri azokat. Olaj-, akril-, akvarell- és pasztelképek tanusítják mindezt. A látványhű megjelenítés mellett fantáziájának is bátran utat enged, sőt a humor is jelen van néhány témájában – mondta a kiállítás megnyitóján az alkotót méltató Schéffer Anna keramikus iparművész, aki külön felhívta a figyelmet az Ádám és Éva címet viselő, a Covid-járványt humorral megjelenítő alkotásra.

„Először nyomdában, majd dohányboltban, később moziellenőrként, azután gazdasági vonalon, az egészségügyben dolgoztam, míg végül férjem vállalkozásához csatlakoztam” – olvasható az 1954-ben született Horváth Zita Önarckép című munkája alatt.

– Mindig vonzódást éreztem a képzőművészetek iránt, de nem volt lehetőségem képezni magam. 2013-ban elmentem nyugdíjba, és akkor végre teljesült a vágyam, rajzolni és festeni kezdtem. A Budapesti Művészeti Központban működő művészeti szabadiskolán Fiók Lászlóhoz és Utcai Dávidhoz, illetve a Mészáros László Képzőművészeti Körbe Neuberger István festőtanárhoz jártam kurzusokra, de sokat tanultam a nyári alkotótáborokban is – mesélte a festő, akinek budafoki otthonában számtalan munkája kapott helyet a falakon. – Közel háromszáz képet rajzoltam és festettem a nyolc év alatt. A legszívesebben farostlemezre és vászonra dolgozom. A farostot azért is kedvelem, mert mindkét oldalát tudom használni, így egy lemezre két képet festek, és a keretben tetszés szerint cserélhetem azokat – árulta el a takarékosság titkát Horváth Zita, akinek csoportos kiállításai mellett ez a második önálló tárlata.

Elmondása szerint már gyermekkorában jól rajzolt, tehetségét valószínűleg restaurátor édesanyjától örökölte. Amíg az egészségügyben dolgozott, gobelineket készített, mert csak a nyugdíjas évek teremtettek lehetőséget arra, hogy elmélyülten átadhassa magát a festészetnek.

(Horváth Zita kiállítása június 30-ig látható a Szelmann Ház Télikert Galériájában minden hétköznap 8 és 14 óra között.)

(Tamás Angéla)

Tárlat a Télikert Galériában