Ugrás a tartalomra

Társasjáték a Bornegyedről

2022. június 17. péntek
„Avatarként” Törley József bálján az arany lopótökkel
Társasjáték a Bornegyedről

Játékkal kezdődött a Pincejárat a Magdolna Udvarban, ahol a Bornegyed Anno társasjáték bemutatása után Kopasz Sándor segítségével „élesben” is ki tudtuk próbálni, mennyire ismerjük lakóhelyünket, kerületünk nevezetességeit, a mi életünket is befolyásoló személyeket. A játékosok szórakozás közben ismerik meg Sacelláry Irént, a Francois testvéreket, Dietzl Józsefet, Ray Rezső Vilmost vagy akár Savoyai Jenőt, és ehhez Várai Artúr grafikus rajzai is hozzásegítenek bennünket.

A XIX–XX. század fordulóján járunk, amikor egy-egy karakter bőrébe bújva igyekszünk Törley József báljába, ahová meghívó gyanánt magunkkal kell vinnünk az arany lopótököt. Utunk során számtalan nehézséget kell leküzdenünk: jó útvonalat választva, a leghamarabb el kell jutnunk a Törley-kastély báltermébe, miközben számot adunk helyi ismereteinkről és megszerezzük, majd a játék végéig meg is őrizzük az arany lopótököt.

A játékkészítők, Gévai Csilla és Koródi Eszter kerületünk díszpolgárától, Garbóci László helytörténésztől kaptak segítséget kalandjátékuk megalkotásához.

A bemutatón a sok szállal Budafokhoz kötődő Gévai Csillát, a Pagony könyvkiadó gyermekkönyvszerzőjét arról faggattuk, hogy született meg a társasjáték ötlete.

– Az Amíg utazunk könyvsorozatom egyik kötete alapján készült már egy városismereti társasjáték, így örömmel tettem eleget polgármester úr kérésének, aki a Budapest Off című novellagyűjteményben megjelent, kerületről szóló Buddha-fok című novellámat olvasta és nagy tetszéssel fogadta. A játékkal értéket szeretnénk közvetíteni, irodalmat, képzőművészetet és helytörténetet akartunk belecsempészni, azaz szórakoztatva oktatni. Szerzőtársammal, Koródi Eszterrel az óvodásoknak és óvónőknek, valamint kisiskolásoknak szóló környezetvédelmi programot tartunk, amelynek egyik alprogramja a szórakoztatva oktatás. Mindketten úgy gondoltuk, hogy ez a társasjáték nagyon jól illeszkedik ehhez – mesélt a játék megszületésének körülményeiről Gévai Csilla. Koródi Eszter hozzátette, hogy bár a Pincejáraton bemutatott stratégiai társasjáték 16-tól 99 éves korig ajánlott, de néhány évvel fiatalabbak is bátran játszhatnak vele, így az egész családnak remek kikapcsolódást jelenthet.

A Bornegyed Anno társasjáték június 4-től tizennégyezer forintért megvásárolható a Magdolna Udvar információs pultjánál.

Tamás Angéla