Ugrás a tartalomra

Tavaszi ünnepségek a Nádasdyval

2020. február 18. kedd
Többszörös évfordulót ünnepel a Nádasdy iskola ebben az évben
Tavaszi ünnepségek a Nádasdyval

Sok szempontból nevezetes év a Nádasdy Kálmán Középfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola életében 2020. Az általános iskola (korábban Szent István téri Általános Iskola néven volt ismert – a szerk.) idén ünnepli 80. születésnapját, de ebben az évben lesz ötvenéves a művészeti iskola, és 30 éve alakult meg a Budafoki Fúvósegylet.

Az intézmény vezetője, Arató László arról beszélt lapunknak, hogy a Nádasdy iskola ünnepségsorozata február 8-án a fúvószenekar jubileumi koncertjével kezdődik a Klauzál Házban, és május 16-án néptáncgálával, jubileumi kiállítással és ünnepi műsorral Nádasdy-napot szerveznek. A tavasz két kiemelt eseménye a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének jubileumi ünnepsége, amelyet március 21-én tartanak a Klauzál Házban, valamint az április 24. és 26. között sorra kerülő X. Országos Zenekari verseny. Az igazgató szerényen hozzátette: ezeken kívül „csak” a minden hónapban szokásos vegyes, vonós és zongora tanszaki hangversenyek zajlanak, bábfesztivált, nyárköszöntő kóruskoncertet, balettgálát és évzáró táncversenyt rendeznek, ahogy minden évben. A képzőművészeteket tanító tanárok munkáiból kiállítás nyílik a Vén Emil Galériában, a növendékeknek Rózsa rajzpályázatot hirdetnek, és a néptánc tanszakosok fellépnek a Rózsakert fesztiválon. Jelenleg ezek a tervek, de a kerületi eseményeken, Budafok-Tétény neves napjain és programjain természetesen idén is részt vesznek tanítványaikkal.

Arató Lászlót hallgatva talán nem véletlen, hogy a 2018-ban Magyar Örökség-díjjal kitüntetett művészeti iskola az eltelt fél évszázad alatt számos Liszt- és Munkácsy-díjas művésszel gazdagította Magyarországot, és az sem, hogy az itt pályájukat kezdő művészek jó szívvel emlékeznek vissza a kezdeti lépésekre.

– Nagy élmény volt, amikor életemben először zenekarral játszhattam Nemes László igazgató úr fertődi táborában, de az is jó, hogy a Nádasdyban a gyerekek a tanáraikkal is muzsikálhatnak, mert az nagyon inspiráló – mondta a 2015-ben Junior Prima díjban részesülő zongoraművész, Szabó Marcell.

Szalóki Ági Liszt-díjas előadóművész pedig így fogalmazott: Magyarországon a nyolcvanas években két iskola vállalta fel, hogy intézményes keretek között népzenét oktasson. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezek egyikébe, a Nádasdyba járhattam.

(Tamás Angéla)