Ugrás a tartalomra

Tavaszváró a Budatétényi Polgári Körrel

2022. április 04. hétfő
Március beköszöntével a Vojnovich–Huszár-villában is felpezsdült az élet
Tavaszváró a Budatétényi Polgári Körrel

A hónap tizedik napján Szabó Marcell zongoraművész arra vállalkozott művésztársaival, hogy bemutatja Bartók Béla három arcát, azaz a népzenekutató, zongoraszólista és kamaraművész Bartókot. Az Orosz Zenei Fesztivál elindítója és művészeti vezetője a műsorról beszélve elmondta, hogy a zeneszerző születésének 141. évfordulóján emlékeznek meg a 140. születésnapjáról, mert mint minden más, ez is „átcsúszott” idénre. A program három blokkból álló koncert, amely Bartók népdalgyűjtéséből, zongoraműveiből és kamarazenéjéből ad ízelítőt a leveleiből idézet részletekkel kiegészítve. A nagy sikert arató esten Szabó Marcell mellett fellépett Fehérváry Lilla (ének), Meskó Bánk (próza), Langer Ágnes (hegedű) és Szűcs Péter (klarinét).

A Budatétényi Polgári Kör a Covid miatt már hosszú ideje várt arra, hogy az első napsugarak megjelenésével egy időben, a nagyböjti időszakban tavaszváró műsorral lepje meg a kerületieket. Idén végre megrendezhették a már 2019-ben tervbe vett programot. Az Árad a tavasz címmel megtartott zenés irodalmi összeállításon Kecskeméti Rita opera- és dalénekes előadását Hegedűs Katalin zongoraművész kísérte, míg az irodalom gyöngyszemeit Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész tolmácsolta.

– Lélekemelő koncertre készültünk, ez szerepelt a meghívó szövegében is, mert szükségünk van az ilyen emelkedett pillanatokra – mondta a programot szervező Tóth Melinda, a Budatétényi Polgári Kör elnöke. Hegedűs Katalin korábban kifejtett véleménye szerint minden muzsikus azt szeretné, ha örömet, melegséget, de elsősorban szeretetet csempészhetne az emberek lelkébe. A zene gyógyító erejű, ezért hisz abban, hogy az előadóművészekre mindig szüksége lesz azoknak az embereknek, akik nyitott szívvel fogadják be a szebbnél szebb műveket.

A három fellépő művész által összeállított március 19-i programon most is, mint a villa rendezvényein mindig, minden fotel, kanapé és szék foglalt volt.

A következő, Nagyböjti hangversenyt április 11-én tartják a Vojnovich–Huszár-villában, ahol Csapó József kontratenor és a Fodor Kamaraegyüttes közös estjén vehet részt a közönség.

Tamás Angéla