Ugrás a tartalomra

Telt ház a Zöldikében

2022. szeptember 07. szerda
Szeptember közepétől mind a hetvenkét helyet betöltik az új bölcsődében
Telt ház a Zöldikében

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a közel nulla energiafelhasználású Zöldike tagbölcsőde a budatétényi Terv utcában. A megnyitóval egybekötött nyílt napon szülők és gyermekek együtt tekinthették meg a különleges létesítményt, ahol szeptember közepétől hetvenkét bölcsődésre vigyáznak majd a kisgyermeknevelők. Szerencsére sikerült megtalálni a személyzetet is az intézmény működtetéséhez Csepeliné Faragó-Tóth Gabriellának, az Egyesített Bölcsőde vezetőjének köszönhetően. A kisgyermeknevelők felsőfokú végzettséggel rendelkező, kitűnő szakemberek.

Mint arról korábban beszámoltunk, Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete még a 2019. decemberi ülésén döntött arról, hogy egy 72 férőhelyes bölcsődeépülettel bővíti a férőhelyek számát a kerületben. 2021. január 4-én aláírták a vállalkozási szerződést a közbeszerzési eljárás győztesével, január 7-én pedig a munkaterület átadása is megtörtént, megindult a kivitelezés. Az épület idén januárra lett kész, az azóta eltelt időben megvolt a használatbavételi engedélyeztetési eljárás valamint megkapta a működési engedélyt is, illetve ezzel egy időben beszerezték a játékokat, konyhai eszközöket és a bútorokat is. 

A Zöldike Tagbölcsőde közel nulla energiafelhasználású. Az épület energiafogyasztását hővisszanyerős szellő-zőberendezéssel csökkentik, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval működik. A padló- és mennyezetfűtés folyamatosan optimális hőérzetet biztosít, a zöldtető pedig segíti a klímaszabályozást, és csökkenti a csatornák csapadékterhelését.

A hivatalos megnyitón az Egyesített Bölcsőde vezetője, Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella köszönetet mondott az önkormányzatnak és a beruházás finanszírozóinak, illetve a megnyitó résztvevőinek, majd hivatalosan is elindította a 2022–23-as gondozási évet. Örömét fejezte ki, hogy szeptember közepére már tele lesz gyerekekkel a bölcsőde.
– Fontos, hogy megnyugtató legyen a környezet, ugyanakkor inspirálja a gyerekeket játékra, illetve kreatív hajlamaik kiélésére. Jó példa az épület arra, hogy mi a jövő – emelte ki az Egyesített Bölcsőde vezetője.

Karsay Ferenc polgármester megnyitóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy már több gyerekkel találkozott a jelenlévők közül, legutóbb még nagyon pici korukban, babaúszáson, és külön örült, hogy ismét viszontláthatja őket. Az ünnepi megnyitó végeztével a gyerekek játszhattak is egy kicsit az új épületben.

(VH)