Ugrás a tartalomra

Térdet hajtott a Videoton

2016. december 30. péntek
Az NB I éllovasát búcsúztatta a BMTE a Magyar Kupából, és bejutott a legjobb tizenhat közé
Térdet hajtott a Videoton

A BMTE labdarúgócsapata legújabb kori történelmének alighanem legfényesebb bravúrját érte el: november végén 2-1-re legyőzte az NB I őszi bajnokát, az akkor még csak a második helyen tanyázó Videotont, és a legjobb tizenhat közé jutott.

A BMTE november 30-án, a Promontor utcában fogadta az egyik legerősebb magyar klubcsapatot, a Videotont a Magyar Kupa legjobb tizenhat csapata közé jutásért. Nem akármilyen, egy hét alatt lezavart hármas sorozat kellős közepén került sor a meccsre. Négy nappal korábban a piros-feketék ugyanezen a pályán fájó, 2-1-es vereséget szenvedtek a középcsoport éllovasától, a Szigetszentmiklóstól. Ezzel bizony igencsak veszélybe került a célként kitűzött feljutás. Az elnökség tagjait megviselte a kudarc, de arról szó sem volt, hogy Prukner László vezetőedző pozíciója megingott volna. A csapat kettőzött erővel készült a Videoton elleni presztízsmeccsre. Fel sem merült, hogy – a három nappal később esedékes, Dunaújváros elleni bajnoki rangadó miatt – feladná a találkozót, s esetleg a tartalékok lépnének pályára. Egyedül a sérült Oláh Lóránt hiányzott, a többiek kivétel nélkül ott voltak a fedélzeten.

Ami azt illeti, Henning Berg, a fehérváriak norvég mestere sem vette félvállról az összecsapást. Ízelítőül néhány nagy név a kezdő tizenegyből: Nego, Stopira, Vinícius, Kovács István, Pölöskei Zsolt, Bódi, Barczi. A szünetben, amikor már 1-0-ra vezetett a Budafok Grúz góljával, még a 95-szörös válogatott Juhász Roland és Géresi is pályára lépett. Kiegyenlíteni még sikerült a vendégeknek Bódi Ádám bal sarokba tartó labdájával, de a hajrában Csizmadia kiugratta Kovácsot, és ő ugyanoda, a bal sarokba bombázta a BMTE továbbjutást jelentő második találatát.

– Az ősz egyik legjobb mérkőzését játszottuk, bátran felvettük a kesztyűt – idézte fel a nagy visszhangot kiváltó győzelem körülményeit Prukner mester. – Nálunk is megannyi, az élvonalat, sőt, a válogatottat is megjárt labdarúgó szerepel, nekik felüdülés, ha nem olyan ellenféllel találkoznak, amely, úgymond, betolja a kapuja elé a csapatbuszt. Ha mindkét együttes futballozni akar, akkor abból jó meccs szokott kikerekedni, így volt ezúttal is.

Tény, a második félidőben beszorult a Budafok, kapufát is rúgott a Vidi, de aztán a csapat kijött a szorításból, és egy remek kontrából megszerezte a győztes gólt.
Az ősszel nem lehetek maradéktalanul elégedett, mivel csak az első hely jelent feljutást, s mi másodikak vagyunk. Két, nem kalkulált vereség csúszott be, az egyik a „kis” Fraditól, a másik a Hódmezővásárhelytől. Tavasszal bravúrokra lesz szükségünk, s arra, hogy a Szigetszentmiklós is megbotoljon. De a futball azért olyan csodálatos játék, mert ez az egyetlen csapatsport, amelyben bármi előfordulhat – mondta Prukner.

Mindenesetre a karácsonyi hangulatot nagyban javította, hogy az őszi finálé pazarul sikerült: a harmadik helyezett Dunaújvárost gólokban gazdag meccsen, 4-0-s vezetés után 4-2-re sikerült megverni, a vendégek a 85. perc után szerezték szépítő góljaikat.

(Ch. Gáll András)