Ugrás a tartalomra

Térfigyelő kamerákkal ellenőrzik a járműveket

2015. június 18. csütörtök
A képviselő-testület döntése értelmében még az idén 30 millió forintért szerezhet be rendszámfelismerő kamerarendszert Budafok-Tétény
Térfigyelő kamerákkal ellenőrzik a járműveket

Rendszámfelismerő térfelügyeleti kamerarendszer kiépítéséről döntött nemrég Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete. Az ügyről Zugmann Péter alpolgármester egyeztetett a rendőrséggel és a műszaki szakemberekkel. A kerület költségvetésében 30 millió forint áll rendelkezésre arra, hogy rendszámfelismerő szoftverrel kiegészített közterületi térfelügyeleti kamerákat telepítsenek városrészünk különböző pontjaira. Dr. Bató András rendőr alezredes, a XXII. kerületi rendőrkapitányság vezetője 2015. február 12-én kelt levelében javaslatot tett a kamerák helyszíneire vonatkozóan. A képviselő-testület határozatában szereplő helyszínek a kerület azon csomópontjai, ahol elérhető, illetve elhagyható Budafok-Tétény. A helyszínek kiválasztásában alapvető szempont volt, hogy a rendőrök ellenőrzés alatt tudják tartani azokat a főbb útvonalakat, melyeket a bűnelkövetők döntően használnak.

Ez a rendszer nagymértékben elősegítheti a nyomozati szervek munkáját, javítva a kerület közbiztonságát. A térfigyelő kamerarendszer a Belügyminisztérium, a KEKKH és az Országos Rendőr-főkapitányság adatbázisaira támaszkodva kiszűri a körözött gépjárműveket, a lopott, a lejárt műszakival rendelkező, a forgalomból kivont, a súlyhatárproblémás vagy a rendőrségi hatáskörben megfigyelt autókat, teherautókat. A kamerák rendkívül jó minőségű, nagy felbontású képet készítenek, így a rendszám és a gépjármű vezetője is jól felismerhető, elősegítve például a tolvajok beazonosítását. A hivatal vezetése és a rendőrkapitányság vezetője a helyszínen tanulmányozta a Csepelen kiépített hasonló rendszert. Csepelen a kamerák tavaly júniusi átadását követően a bűnügyi statisztikai adatok közül a regisztrált bűncselekmények számadataiban radikális csökkenés mutatható ki, a bűnfelderítés eredményesebbé vált a rendszer alkalmazásával.
Ez annak ellenére igaz, hogy Csepelen a beruházás jóval kevesebb kamerával valósult meg, mivel a ki- és belépési pontok felügyelete 5-6 videokamerával megoldható volt. A kerület által kiépíteni tervezett rendszerrel az előre meghatározott pontokon telepített kamerák a rögzített képeket optikai kábelen juttatják el a rendőrkapitányságra, ahol a képeket egy a rendőrség eszközeitől teljesen elkülönített rendszer rögzíti, tárolja a törvényben meghatározott ideig. A szervereket a rendőrség épületében helyezik el, tekintettel arra, hogy az erre szolgáló külön helyiséget fokozott biztonsági jelzőrendszerrel kell ellátni és biztosítani kell kiemelt védelmét. A rendszámfelismerő rendszer hangjelzéssel jelzi, ha olyan gépjármű lépett be a kerületbe az adott útvonalon, mely valami miatt szerepel a nyilvántartásban (forgalomból kivont, körözött üzembentartó stb.), így a legközelebbi járőr azonnal riasztható. A rendszámfelismerő szoftverrel rögzített képeket a szerver a tervek szerint az erre a célra telepített notebookokra küldi majd. Az eszközök felügyeletét és helyét dr. Bató András rendőr alezredes határozza meg. A beruházás még az idén megvalósulhat. Ez természetesen függ a közbeszerzési eljárástól is.

(Vh)