Ugrás a tartalomra

Terjedhet –e a koronavírus ívóvízzel vagy szennyvízzel?

2020. március 25. szerda
A jelenlegi ismeretek szerint a koronavírus egy légúti vírus, mely elsősorban cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. A legutóbbi vizsgálatok eredményei megerősítik, hogy a személyes higiénia és kézhigiénia különösen fontos a megelőzésben, de nem jelenti azt, hogy veszélyeztetné vizeinket.
Terjedhet –e a koronavírus ívóvízzel vagy szennyvízzel?

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvízszennyeződésekkel szemben, a szolgáltató rendszeresen ellenőrzi, hogy az ivóvízbe fekáliás szennyezés ne juthasson. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, így a vírus elveszíti fertőzőképességét. Tehát az ivóvízzel a kórokozó Magyarországon nem terjed.

A települési szennyvíz nem jelent veszélyt a lakosságra, hiszen a vírus a nagymértékű hígulás miatt csak jelentéktelen mennyiségben fordulhatna elő. Emellett a vírus a szennyvízben csak néhány napig életképes, a zártrendszerben történő elvezetés és tisztítás miatt pedig a lakosság jellemzően nem érintkezik azzal. A már tisztított szennyvíz az eljárás közben tovább hígulna, így nem érhetné el a fertőzést okozó koncentrációt.

A biológiai kockázatok kivédésére használt védőeszközök megfelelő védelmet nyújtanak a koronavírus ellen is, így a szennyvíztelepek dolgozói sincsenek veszélyeztetve.


Forrás: Budapest Főváros Kormányhivatala