Ugrás a tartalomra

Csángó testvériskolások a Szelmann Házban

2018. június 14. csütörtök
Egész estés műsorral kedveskedtek az érdeklődőknek azok a gyimesközéploki gyerekek, akik testvériskolásaiknál, a Bartók Béla Általános Iskola diákjainál vendégeskedtek június elején.
Csángó testvériskolások a Szelmann Házban

Öt napot töltöttek Budafok-Tétényben azok a csángó gyerekek, akik a Bartók iskola meghívására érkeztek Gyimesközéplokról, a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolából. Ez a testvériskolai kapcsolat már több éve működik, a mostani már a hetedik találkozó volt. A két iskola tanulói ismét együtt tölthettek pár napot, ahol még jobban megismerhették egymást, és szorosabbra fűzhették barátságukat. A testvériskolai kapcsolat megálmodója, létrehozója és szervezője Gyimesközéplokról Vaszi Zita, Budapestről pedig Bánhegyi Boglárka.

A gyerekek látogatását változatos programokkal színesítették vendéglátóik. A testvériskola képviselői immár negyedik alkalommal utaztak Budafok-Téténybe, s a szervezők, ahogy korábban, most is igyekeztek olyan programokat biztosítani számukra, amelyeknek köszönhetően megismerhették a fővárost, annak kulturális örökségét, bekukkanthatnak az iskola és a vendéglátóik életébe, valamint szórakozhattak is. Az iskolai óralátogatások mellett, így felkeresték a Parlamentet, az állatkertet, a Hősök terét, a budafoki Záborszky Pincét, de dunai hajókázás, gokartozás és lézerharc is belefért a sűrű menetrendbe.

Június 7-én este zsúfolásig megtelt a Szelmann Ház, ahol a gyimesi csángók gyerekek, magas színvonalon, egy egész estés műsor keretén belül mutatták meg egyedülálló táncaikat, zenéiket, népviseletüket. Az esti előadás célja az volt, hogy a vendégek bemutassák szűkebb hazájuk örökségét, még ma is élő népdal- és néptánckincsét. Láthattuk, hogy ezek a gyermekek az Ezer éves határ mentén is tovább éltetik a magyar kultúrát. A bartókos Kicsi Rigók kórusa nyitotta meg az estet, s a nagy örömmel tanult gyimesi énekekkel örvendeztette meg a szép számmal összegyűlt közönséget (felkészítőjük: Bánhegyi Boglárka).

Az eseményen megjelenteket Szojka Andrea, a Bartók iskola intézményvezetője köszöntötte, mely után Karsay Ferenc polgármester idézte vissza pünkösdi látogatásait, amikor Gyimesközéplokon találkozhatott a helyi iskolásokkal.

A műsorban a gyimesközéploki diákok énekes és táncos produkcióval léptek fel, melynek szüneteiben hangszereiket, népviseletüket is bemutatták a nagytétényieknek. Az est megható zárásaként a Bartók iskola Kicsi Rigói és a gyimesi csángó gyerekek egy közös produkcióval készültek, mely kifejezte az egész program célját, hiszen a Kézfogás című dalt énekelték el közösen. „Még ha egymástól 800 km-re is élünk, s egy országhatár is választ el Bennünket, akkor is összetartozunk. Egy a nyelvünk, egy a kultúránk, egyféleképpen gondolkodunk.”

Köszönet illeti a Bartók iskola befogadó családjait, akik nélkül ez a program nem jöhetett volna létre. Példaértékű az az összefogás, ahogyan a kerületből rengetegen a program mögé álltak és ki-ki a saját lehetőségei szerint segített.

Csángó testvériskolások a Szelmann Házban

Fotó: Kocsis Zoltán