Ugrás a tartalomra

Testvériskolák Rózsakerten

2017. november 30. csütörtök
Akadályverseny a reformációról a Demjén iskolában
Testvériskolák Rózsakerten

A reformáció napjához kapcsolódva immár hatodik éve rendezte meg a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola a reformációs akadályversenyét. Minden évben valamilyen téma köré szerveződnek a feladatok, idén a reformáció ötszázadik évfordulója volt a központi téma. A hat állomásból álló versenyre meghívták a testvériskolákat is.

Németh Tamás, az iskola lelkésze az intézményben tartott istentiszteleten kiemelte: a reformáció nem elavult gondolat, nem egy történelmi jelenség, ami több száz éve történt, hanem ma is történik. A reformációra, megújulásra mindig szükség van. A saját lelki életünkben is meg kell újulni, amihez Isten igéje adja a legjobb meghívást – fűzte hozzá.

A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola testvériskolái közül a reformáció témájú akadályversenyre Kolozsvárról, Mezőkaszonyból és Sepsiszentgyörgyből érkeztek diákok és pedagógusok. A kétnapos látogatás alatt rengeteg program várta őket, városnézésen, kiránduláson vettek részt és ellátogattak a Csodák Palotájába, valamint a Biblia Múzeumba is. Az iskolában tartott akadályversenyen hat különböző állomás volt. A legkedveltebb egy korabeli nyomda megismerésére irányult, a diákok a Biblia első mondatát rakhatták ki szedőbetűkből, majd a hat különböző nyelvre lefordított puzzle mondatrészeket kellett összepárosítaniuk. Nagy figyelemmel követték a tanulók azt a nyolc részből álló vándorkiállítást is, amely az Ószövetséget és az Újszövetséget mutatja be a keletkezéstől a terjesztésig. Ezt követően egy Heltai Gáspár református lelkész által fordított mese főbb jeleneteit játszották el a gyerekek. Rengeteg interaktív játék után a három testvériskola, a kolozsvári Református Tálentum Iskola, a Mezőkaszonyi Középiskola és a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium mutatkozott be a tornateremben. A diákok kisfilmekkel és előadásokkal hozták közelebb a saját kultúrájukat a rózsakerti diákok számára. (Viszkocsil Dóra)