Ugrás a tartalomra

Tétény vezér napja

2022. november 20. vasárnap
A városrész névadója előtt is tiszteleg a Szelmann Ház székelykapuja
Tétény vezér napja

Október végén a jótékonysági batyus székely bál nagy siker volt, a szervezők nagyon jó munkát végeztek. Az eseményt még ünnepélyesebbé és emlékezetesebbé tette a Szelmann Házban a székelykapu avatása. A köztünk élő székelyek és barátaik meghatottan álltak az átadáson a „kapu” előtt, majd hajnalig mulattak.

Bort-búzát-békességet, ez a kívánalom van belevésve a Keresztes Levente által faragott székelykapu tetejébe. Németh Zsolt avatóbeszédében kiemelte Székelyföld fontosságát, különösen az erdélyi magyarság megmaradása szempontjából, és hangsúlyozta, számíthatnak Magyarországra a székely autonómia hívei, majd megjegyezte: – Ez nem csupán egy kapu, amelyre csodálatos mintákat faragtak, hanem a magyarságnak, a magyar identitástudatnak a kapuja.

Ezzel is tisztelegni szerettek volna a Nagytétényi Polgári Kör és az önkormányzat vezetői Tétény névadója emlékének, aki jó hadvezérként vonult be a magyar és az erdélyi történelembe, ezért is érkezett hozzánk október végén a székelykapu egyenesen Erdélyből.

2014 óta minden év november 5-én tartják meg kerületünkben Tétény vezér napját, amit szintén a polgári kör szervez és rendez, technikai okok miatt azonban az idén elmaradt. De nem árt röviden megemlékezni arról, miről is szólnak ezek a napok. Ebben segítségünkre volt Bánhegyi Ferenc történész:

– Tétény vezérről az eltelt nyolc év alatt számos előadás hangzott el itt, a nagytétényi Szelmann Házban – mondta. – A honfoglaló hét vezér egyikének szállásterülete Budafok déli részén, a mai Nagytétényben lehetett. Nagy örömünkre a polgári kör 2014-ben hagyományt teremtett, amikor felelevenítette az Árpád-kor világát, kiemelve Tétény vezér alakját, akiről nagyon keveset tudunk. Az erdélyi kötődése azonban igazolható, vélhetően az erdélyi gyulák őse Tétény harka volt, fia Bogát harka, akit a gyula méltóságra emeltek, amikor 921 körül a Kárpát-medence nyugati részéről Erdélybe költözött. Idén egy székelykapu is emlékeztet a helyi erdélyi közösség tisztelete mellett Tétény vezérre a Szelmannban. November első hetében a zilahi rovásfeliratos Tuhutum-emlékmű történetével tisztelegtünk a kerület névadójának emléke előtt. Igaz, nem személyesen, hanem online. Az új nagytétényi, gyönyörű székelykaput azonban érdemes mindenkinek „élőben” megtekinteni, s ezzel is emlékezni Tétény vezérre.

Temesi László