Ugrás a tartalomra

Tevékenyen a kisvárosunkért

2022. november 18. péntek
Lőrincz István Gergellyel beszélgettünk a Városfejlesztő Kft. idei projektjeiről
Tevékenyen a kisvárosunkért

A Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft. idén is számos fejlesztési munkálatot végzett a kerületért, és több magánszemélyeknek szóló programot is meghirdetett. Lőrincz István Gergely ügyvezetővel beszélgettünk a 2022-es év eredményeiről és a kínált programok megvalósulásairól.

– Az idei évben milyen főbb projektek voltak, és milyen, kerületet érintő fejlesztéseket sikerült véghezvinni?

– Közreműködtünk az önkormányzat által már régebben is életre hívott muráliapályázatok nyertes alkotásainak megvalósulásában, a közterületen megjelenő falfestésekből idén is több is elkészült. A „Tiszta, virágos kerületért” pályázatot – az önkormányzattal szorosan együttműködve – cégünk bonyolította le, valamint a homlokzati és kapupályázatban is közreműködtünk. Ezek a projektek szebbé teszik a kerület városképét, vannak, amik már befejeződtek, és vannak még bőven folyamatban lévők. Levezényeltük a zöldzsákosztást és az esővízgyűjtő-projektünket is, minden évben nagy sikerrel. Egynyári növényekre, balkonnövényekre is lehetett jelentkezni, s aki ezeket kiülteti, úgy gondolom, a közjóhoz is hozzátesz, hiszen a virágosabb, rendezettebb kerület mindenkire jó hatással van.

– A szép környezetünket meg is kell őrizni. Mit tettek ennek érdekében?

– Folyamatosan karbantartjuk a kerület zöld területeit, illetve a Miyawaki módszert erősítve, a kerület több pontján fákat is ültettünk, a járdatakarító gép pedig már tavaly megkezdte működését. Részt veszünk az illegális hulladékok elszállításában, de ez sajnos folyamatos probléma, a kamerarendszer kiépítése azonban hasznos lépés volt, illetve sokban segíti a megoldást az is, hogy összehangoltan tudunk együttműködni az illetékes szervekkel. A fedő nélküli hulladékgyűjtő edényeket lefedjük, ez a program idén indult, ezzel megakadályozzuk, hogy a varjak széthordják annak tartalmát. Az önkormányzati képviselőkkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, tehát az onnan érkező jelzésekre, problémákra is figyelünk.

– A lakosoknak szánt közvetlen projektek mennyire voltak sikeresek?

– Összességében pozitív visszajelzéseket kaptunk, s bár még a következő évi költségvetést nem látom, de nagy valószínűséggel ezek a programok jövőre is folytatódnak, mivel nagyon közkedveltek. Ha tudomásunkra jutott, hogy valaki esetleg később értesült egy-egy akciónkról, minden esetben igyekeztünk segíteni, felvenni vele a kapcsolatot.

– Idén is volt a kerületben szemétgyűjtési akció…

– Igen, Krieger Krisztina képviselő asszony és Kovács István képviselő úr hívták ezt életre, és a Részvételi Költségvetés projektjén nyert pályázati forrásból valósult meg, de természetesen mi is közreműködtünk benne. Nem csak tisztult ennek köszönhetően a kerület, az akció közösségépítő hatása is jelentős volt. A projekt erénye az is, hogy a fiatal generációk bevonásával környezettudatosságra nevel.

(Venczel Hajnalka)