Ugrás a tartalomra

Tilos a Dunában fürödni!

2015. július 13. hétfő
A Duna sodrása még a jó úszóknak is kihívást jelenthet
Tilos a Dunában fürödni!

A nyári hőség elől sokan a vízpartra menekülnek egy kis hűsölés reményében. A XXII. kerület hosszú Duna-parti szakasszal büszkélkedhet, amit a lakók ki is használnak. A Dunai Vízirendészeti Budapesti Rendőrőrs munkatársai sajtótájékoztatót tartottak a Kopaszi-gáton, hogy felhívják a lakosság figyelmét a kiszámíthatatlan Dunára.

– A szabályok betartásával elkerülhetők a tragédiák – mondta Barnácz István rendőr alezredes, a Dunai Vízirendészeti Kapitányság vezetője. Ebben az évben már több mint húsz alkalommal végeztek sikeres vízből mentést a járőrök. A tragédiákat legtöbbször a szabad vizekben való fürdésre vonatkozó írott és íratlan szabályok figyelmen kívül hagyása, gondatlanság, figyelmetlenség és a felelőtlen magatartás okozta. Átlagban hat km/óra a Duna sodrása, ami még a jó úszóknak is kihívást jelenthet. A csónakokban, kishajókon már nem a 16, hanem a 14 éven aluli és az úszni nem tudó gyerekeknek is kötelező a mentőmellény viselése. A leggyakoribb vízi közlekedési baleseti okok a gyakorlati jártasság hiánya vagy a hajózási manőver helytelen megválasztása, a szükséges és elvárható úszáskészség, a kötelező felszerelések hiánya, valamint a mentőfelszerelések használatának elmulasztása.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a strandolók figyelmét, hogy a Dunában csak a kijelölt helyen szabad fürödni, de ilyen hely a XXII. kerületben nincs! n (Viszkocsil Dóra)