Ugrás a tartalomra

Tisztelet a nagytétényi ’56-os hősöknek, áldozatoknak!

2017. október 24. kedd
A hideg esős idő ellenére többen is részt vettek a Nagytétényi Polgári Kör ’56-os megemlékezésén október 23-án a Szelmann-házban.
Tisztelet a nagytétényi ’56-os hősöknek, áldozatoknak!

„Számomra minden évben az egyik legkedvesebb ‘56-os megemlékezés a nagytétényi. Köszönöm a Nagytétényi Polgári Körnek a meghívást, Dindi István helytörténésznek és Dr Bató András kerületi kapitány úrnak az ünnepi beszédeket! Nagyon büszke vagyok a kerületi Fidelitas fiataljaira is, akik a rossz idő ellenére velünk ünnepeltek!” – írta a megemlékezéssel kapcsolatban saját FB-oldalán Karsay Ferenc polgármester.

 

A Nagytétényi Polgári Kör 1956-os ünnepi megemlékezésén elsőként László Istvánné elnök köszöntötte a résztvevőket, majd a Nagytétényi Dalkörrel közösen a résztvevők elénekelték a Himnuszt.

 

Dindi István történelem szakos tanár, helytörténész ünnepi beszédében hangsúlyozta, a nagytétényi ’56-os események központi helyszíne a Szelmann-ház, az akkori kultúrotthon volt. Sokan vállaltak feladatot a nagytétényi Nemzeti Bizottságban, ezért sokan váltak később a megtorlások áldozataivá. Köztük volt a Nemzeti Bizottság elnöke, az ’56-ban 63 éves Hufnágel István, akit később több éves börtönre ítéltek. Rá is emlékezünk ma, tette hozzá Dindi István, felsorolva számos cselekedetét, amelyek emberségről és hazaszeretetről tanúskodtak. Emlékeznünk kell, a nagytétényi nemzetőrség parancsokára, az akkor 48 éve Fáy Ferencre is, akit később halálra ítéltek és 1958. március 14-én kivégeztek – mondta Dindi István, hozzátéve, hogy ugyanezen a reggelen végezték ki Zrínyi János nemzetőrt is, aki a Nemzeti Bizottság egyik legaktívabb tagja volt. A hősök sorába tartozik, id. Solymosi János és fia, ifj. Solymosi János is, akik fényképek, röpiratok készítésével és közreadásával segítették a forradalmat, amiért id. Solymosi Jánost 15 év börtönre ítélték, két fia külföldre menekült, feleségét és leányát meghurcolták, évekig megfigyelés alatt tartották. A nagytétényi nemzetőrök közül többeket több évi börtönre ítéltek, a politikai megtorlás áldozataivá váltak. Dindi István zárásként többek nevét felsorolta a megemlékezésen.

 

Amikor a jogrend, a társadalmi rend felborul, nincs mihez igazodnia a rendőrnek, akkor fontos, hogy milyen vezérlőelv szerint cselekszik. Embernek maradni minden körülmények között! – ez az alapelv jellemezte az ’56-os szerepvállalását Dr. Kopácsi Sándor altábornagynak, Budapest akkori rendőrfőkapitányának, mondta a nagytétényi október 23-i megemlékezés egyik szónokaként dr. Bató András r. alezredes, 22. kerületi rendőrkapitány. Hozzátette, olyan aktív részvétele volt Budapest akkori rendőrkapitányának a szabadságharc idején, hogy a rendőri erőket összevezényelte a Mosonyi utcába, ott a laktanyában tartotta a rendőröket. Ő személyesen ment le, és a kapuban ott szolgálatot teljesítő rendőrt utasította, hogy a szabadságharcban résztvevőket, a felkelőket engedjék be a laktanyába és ott felfegyverezték őket. 34 évesen lett Budapest főkapitánya, és a poznani lengyel munkásfelkelés kapcsán megrendezett értekezlet során ’56 márciusában úgy fogalmazott, hogy ő elképzelhetetlennek tartja, hogy a polgári lakossággal szemben a rendőrség fegyvert használjon. Elmondható, hogy gyakorlatilag pár hónap múlva beválthatta ezt az ígéretét, 1956 októberében hő maradt ehhez az ígéretéhez. Dr. Kopácsi Sándor altábornagy nem fogott fegyvert a lakosság ellen, így lett később hatodrendű vádlott a Nagy Imre és társai elleni perben – mondta a nagytétényi ’56-os megemlékezésen dr. Bató András r. alezredes, 22. kerületi rendőrkapitány.

 

A megemlékezésen Szilágyi Péter, a Bartók iskola 8. osztályos tanulója Tollas Tibor Túlélők című versét szavalta el, Juhász Lajos gitáron adta elő a Republicnak Az Erdő közepén című dalát, a Bartók iskolás Vilimek Levente pedig Sinka István Üdv Néked Ifjúság című versét szavalta el.

 

A Szelmann Ház homlokzatán lévő ’56-os emléktáblánál tartott koszorúzáson az önkormányzat nevében Karsay Ferenc Polgármester és Németh Zoltán alpolgármester vett részt. Koszorút helyeztek el még az 56-osok Szövetségének, a Gyermekjóléti és Családsegítő Központ Intézményeinek, a Baross Gábor telepi Polgári Körnek, a Baross Gábor Általános Iskola Diákönkormányzatának, a Budafok-Tétény Baráti Köröknek, a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Nagytétényi Ember és Érdekvédő Egyesületnek, a FIDESZ-nek, a FIDELITAS-nak, és az MSZP-nek a képviselői, valamint Hajas Ervin volt polgármester.

 

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::