Ugrás a tartalomra

Tisztelet az időseknek

2021. október 06. szerda
A Klauzál Házba szerveztek ünnepséget a szépkorúaknak az Idősek világnapja alkalmából
Tisztelet az időseknek

Az önkormányzat által szervezett ünnepségen a 100 Tagú Cigányzenekar kiváló zenészei muzsikáltak a korosodó kerületieknek az Idősek világnapján. Százhúsznál is többen ültek a megterített asztaloknál a Klauzál Ház kamaratermében, hogy egy-két kellemes órát eltöltsenek a muzsika és egymás társaságában. Nem csoda, hogy ennyi érdeklődőt vonzott a kora délutáni előadás, hiszen, ahogy Márai Sándor fogalmaz, „…a test hiába esendő és romlandó, a lélek még vágyakozik és emlékezik, keres és örül, vágyik az örömre”. A kerületünkben működő Hungaricum-díjas együttes művészei nem okoztak csalódást. A műfajok között kalandozva a közönség legkisebb rezdülésére is reagáltak, a cigányzenekar elnöke, Beke Farkas Nándor pedig dalra fakasztotta és táncba hívta a vendégeket.

Az Idősek világnapján hagyományosan megrendezett eseményen Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket. A kerületünkben élő fideszes politikus köszöntőjében élő történelemnek nevezte az időskorúakat, akik elmondják az utánuk következő generációknak, milyen volt a világ megszületésük előtt.

– Az évek alatt felhalmozódott élettapasztalatnál izgalmasabb, érdekesebb és értékesebb nem nagyon van, tehát minden megbecsülés és tisztelet kijár az időseknek – mondta Németh Zsolt, aki beszédében kiemelte: örvendetesnek tartja, hogy az elmúlt tíz évben 44%-kal megemelkedtek a nyugdíjak. Felhívta a figyelmet a 13. havi nyugdíj négy év alatti fokozatos visszaépítésére és a novemberben várható, egységes, nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumra, de kitért a koronavírus elleni védőoltás fontosságára, valamint a család jelentőségére és a generációk közötti szoros kötelékre is.

Dankóné Hegedűs Jolán az önkormányzat nevében üdvözölte a megjelenteket. Az alpolgármester elmondta, hogy az ENSZ közgyűlése harminc évvel ezelőtt, 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává, amely ünnep kiváló alkalom arra, hogy felülvizsgáljuk az időseink irányában tanúsított figyelmünket. Megköszönte áldozatos munkájukat, amely lehetővé tette, hogy a most aktív generáció tagjai tanulhassanak, dolgozhassanak és gyarapodhassanak.

A műsort az ajándékdesszert átadása és a vendéglátás követte. A rendezvényen, amelyen Karsay Ferenc polgármester, Patócs Andrea, a Humánszolgáltatási Iroda vezetője és Kiss Andrea, a Szociális Szolgálat intézményvezetője is jelen volt, csak korlátozott számban és a védettségi igazolvány bemutatásával vehettek részt a Szivárvány, a Levendula és a Tétényi Idősek Klubjának, valamint más civil egyesületnek a tagjai.

(Tamás Angéla)