Ugrás a tartalomra

Tizenegy évesen faképnél hagyja a mezőnyt

2021. augusztus 09. hétfő
Újabb csodafutóra lelt a BMTE gyerek atlétika csapata
Tizenegy évesen faképnél hagyja a mezőnyt

Emmanuel Sophia még csak tizenegy éves, de már magára irányította a figyelmet a közelmúltban Székesfehérváron, a 11. Gyulai István Memorial – Magyar Nagydíj atlétikai viadalon. Tudniillik a betétszámot, az amatőr fiatalok részére rendezett futamot döbbenetes fölénnyel megnyerte a kislány, akiről csak ott és akkor derült, ki, hogy Bartha Attila tanítványa a BMTE atlétikai szakosztályában!

Tizenegy évesen faképnél hagyja a mezőnytEmmanuel Sophia 13,68 másodperces idővel nyerte a 11. Gyulai István Memorial – Magyar Nagydíj első számát, a hölgyek 100 méteres síkfutását. Tessék? Mennyivel?

No, de ha tudjuk, hogy a versenyszám neve Mennyit futsz százon? volt, továbbá azt az információt is közöljük, hogy a kisgyerekek részére rendezett amatőr versenyt egy tizenegy éves budafoki kislány nyerte meg, akkor már mindjárt más szemmel nézünk a tündéri leánykára, akinek az édesapja nigériai, az anyukája pedig magyar, és aki a BMTE-ben atletizál Bartha Attila, a legendás mester keze alatt. És még csak szeptemberben megy hatodik osztályba az újbudai Grosics Gyula Általános Iskolában!

„Nem vagyok elégedett, futottam már 13,62-t is, most be akartam menni 13,6 alá, de azért mégsem vagyok szomorú. Remek élmény volt itt versenyezni, nekem Kozák Luca a magyar példaképem, a külföldiek közül pedig Elaine Thompson, az olimpiai bajnoknő. És igen, olimpiai bajnok szeretnék lenni én is, akárcsak ő” – mondta egy szuszra Sophia.
Aztán felhívtuk Bartha Attilát, a mestert, és azt is megtudtuk, hogy Szofi toronymagasan kiemelkedik a korosztályából, minden hazai versenyt utcahosszal megnyer, és egyáltalán nem irreális remény az, amit fiatalos lendülettel megfogalmazott az imént. Mármint, hogy olimpiai bajnok akar lenni. „Három éve a Futafok utcai futóversenyen akadt meg a szemem Szofin, rögtön láttam a mozgásán, hogy kivételes tehetség. Akkor még a Kolonicsba járt, később került át az újbudai Grosics Gyula Általános Iskolába. Egy darabig Szabó Tibor, a Kossuth testnevelő tanára foglalkozott vele, de aztán magamhoz vettem – mondta a legendás atlétaedző. – Nagyon szorgalmasan jár az edzésekre, nem kell noszogatni, igyekszik ellesni az idősebbektől, Molnár Jankától és a többi klasszistól a rövidtávfutás fortélyait. Remek vágtázó lesz belőle, bár én azt sem bánnám, ha a gátfutással is megbarátkozna.”

Sophia édesanyja kimondhatatlanul büszke a lányára, akinek van egy nyolcéves kishúga is, Glória. Aki Bartha Attila szerint nővéréhez hasonló tehetség.

„Erről még korai lenne beszélni, Glória még picike – mondta az anyuka. – Sophia viszont nagyon komolyan veszi a futást, az atlétikát, egyetlen edzést sem hagyna ki, ő már azt mondta, hogy erre teszi fel az életét, és olimpiai bajnok szeretne lenni. És ezért mindent el is követ. Most megy hatodikba a Grosics Gyula Általános Iskolában, van egy olyan érzésem, hogy fognak még írni róla…”

Afelől nincs is kétségünk, elnézve Sophia tehetségét és szorgalmát. A kislány egyébként most egy hónapra kiesik az edzések monotóniájából, mert hazalátogat nyaralni édesapjával Nigériába.

(Ch. Gáll András)