Ugrás a tartalomra

Tizenegy évvel ezelőtt is példát mutatott Budafok-Tétény

2024. február 05. hétfő
2013. február 5-én tűzték ki Magyarországon az önkormányzatok közül elsőként a budafok-tétényi Városházára a székely zászlót. A XXII. kerület szolidaritási felhívásához több hazai település csatlakozott. 2013. február 14-én 33 önkormányzat képviselője vette át a polgármesteri hivatal dísztermében a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott székely lobogókat.
Tizenegy évvel ezelőtt is példát mutatott Budafok-Tétény

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke ma így emlékszik vissza: „Mi, Budafok-Tétényben az első önkormányzat  voltunk, akik 2013-ban büszkén kitűztük a székely zászlót, de azóta rengetegen megtették szerte Magyarországon. A székelyekben régóta ott lakik az intézményes szabadság és az ahhoz való ragaszkodás, amely ma Európa nemzetiségei körében természetes. Kevéssé ismeri a székely természetet az, aki a jelképük betiltásával akar célt érni, betiltásával csak azt érték el, hogy közismertté tették széles körben. Minél jobban tiltják, annál népszerűbb. Mint a Csíki Sör! Parlamenti irodám erkélyén is ott lobog a székely zászló – ott is marad addig, amíg hivatalosan el nem ismerik a székelyek zászlajának!”

2012 végén Kovászna és Hargita megye prefektusai arra utasították a helyi önkormányzatokat, hogy a román zászlón kívül más zászló ne legyen kint a polgármesteri hivatalok épületein. A hatóságok bírósági ítéletekre hivatkozva el akarták távolíttatni a magyar és a székely zászlókat a közintézményekről, illetve jelentős pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba.

A szolidaritási akció Szabolcs Attila akkori polgármester, Németh Zoltán képviselő, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Pozsgay Imre mellett helyi civilek és az erdélyi magyar pártok képviselői jelenlétében zajlott. Budafok-Tétény elsők között rakott őrtüzet is, és adta jelét szolidaritásának, hogy támogatja az őshonos kisebbségeket, kiállnak székely testvéreink törekvései mellett.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNR) 2015. október 25-én őrtüzekkel világította ki Székelyföld természetes, történelmileg kialakult határait. Izsák Balázs, az SZNR elnöke így akarta Bukarest és a nagyvilág tudomására hozni, hogy Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani nem hagyják. Azóta minden évben fellobban Budafok-Tétényben is a székely szolidaritás lángja, ezzel jelezve a székely autonómiatörekvések melletti kiállást.

Elsők között gyújtottuk meg a máglyákat, amelyek azt üzenik, a székelység nincs egyedül, s zászlajuk is először lobogott Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületben. Az itt élők számára a polgári és a nemzeti értékek összhangjának fontossága soha nem volt kérdéses” – fogalmaz Karsay Ferenc polgármester.