Ugrás a tartalomra

Többletforrást nyújt az önkormányzat, hogy minden kerületi gyermek minőségi ételt kaphasson

2022. december 08. csütörtök
Budafok-Tétény képviselő-testületének mai ülésén döntött a közétkeztetést ellátó szolgáltatónak fizetendő díj emeléséről.
Többletforrást nyújt az önkormányzat, hogy minden kerületi gyermek minőségi ételt kaphasson

A közelmúltban több panasz érkezett önkormányzatunkhoz a gyermekétkeztetés minőségével és mennyiségével kapcsolatban. Köszönjük a szülőknek és a pedagógusoknak, hogy jelezték a problémát. Az önkormányzat azonnal cselekedett: Karsay Ferenc polgármester tárgyalást folytatott a szolgáltatóval és a szülőkkel.

A szolgáltató emeli az árakat a megnövekedett energia- és élelmiszerköltségek miatt. Önkormányzatunk kifizeti a különbözetet, ami azt jelenti, hogy a szülőknek – az elmúlt évekhez hasonlóan – továbbra sem kell többet fizetni a gyerekek étkeztetéséért. Budafok-Tétényben hét éve nem emelkedett a közétkeztetés díja.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minőségi élelmiszert kapjanak, mert rajtuk nem spórolhatunk. A szolgáltató cég vállalta, hogy a jövőben a szülők végigkísérhetik és ellenőrizhetik az étel elkészülésének folyamatát, valamint az önkormányzat vezetése szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog tartani a menzákon.

Annak érdekében, hogy a kifizetett étel ne vesszen kárba, arra kérjük a szülőket, hogy legyenek ebben partnerek: időben mondják le az étkezést, ha gyermekük adott napon otthon marad. Nagyon sok pénzt emészt fel a kárba veszett étel: közoktatási intézményeinkben a kiszállított étel 10–15 százaléka végzi a szemétben a lemondás elmaradása miatt. A mai energia- és élelmiszerárak mellett ez nagymértékű pazarlás.

Budafok-Tétény önkormányzata több mint egymilliárd forintot költ közétkeztetésre. Aki teljes áron kapja az ételt, az is csupán a bekerülési ár egyötödét fizeti ki, ennek az összegnek a háromszorosát az önkormányzat saját forrásból téríti meg a szolgáltatónak.
A kerület vezetése elkötelezett amellett, hogy kerületünkben minden gyerek naponta egyen meleg ételt: a téli szünet ideje alatt is biztosítják a gyermekétkeztetést a rászorulók részére.