Tök jó nap

2021. november 16. kedd
Az iskolai őszi szünetet megelőző héten nagy volt a készülődés a Csemetekert Tagóvodában, hiszen elérkezett a már hagyománnyá vált, minden évben megtartott tematikus program, a tökös hét, amit röviden csak „Tök jó nap”-nak hívtak a gyerekek.
Tök jó nap

Az ősz kincsei, termései, a zöldségek és gyümölcsök nagyon sok lehetőséget adnak változatos tevékenységekre, többek között jó játékokra is. „Ezen programunkkal nem az amerikai hagyományokat szerettük volna erősíteni, hanem a tök az ősz egyik fő jelképeként jelenik meg, és a töklámpásnak szimbolikus jelentést adunk: a fényt mutatja nekünk, hogy merre kell haladnunk. Manapság a töklámpás készítését is sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány” – mondta Horváth-Medla Anikó tagóvoda-vezető.

Olyannyira régi ez a szokás, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza. Manapság a lámpások a Mindenszentekhez és a Halottak napjához kapcsolódik, és a pokolban lévő keresztény lelkeket szimbolizálják

„A szülőket igyekszünk ilyenkor is bevonni az ovis élményekbe, közös tökfaragó délutánt szervezünk, ahol a faragás mellett különböző tökből készült finomságokat is megkóstolhatnak, azonban a vírushelyzet óva intett minket, így rendhagyó módon tökfaragó versenyt hirdettünk idén” – tette hozzá a tagóvoda-vezető. A családok nagyon lelkesek voltak, összesen 46, szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb töklámpás érkezett, amelyeket az óvoda előkertjébe helyeztek el, így a szülők és a gyerekek a héten szabadon szavazhattak a legötletesebb, számukra legtetszetősebb alkotásra. A gyerekek az óvodapedagógusok által készített különféle képességfejlesztő játékokkal (tökös társasjáték, csipeszelős játékok, hasonlóság-különbség kereső játék) játszhattak, az akadálypályákon pedig próbára tehették ügyességüket, kitartásukat.

„Sütőtököt kóstoltunk, és abból készült édességeket, sütőtökgolyót és muffint” – mondta az egyik óvodás. Egy-egy csoport igazi különlegességet is készített, mint pl. a Katica csoportosok tökbefőttet, a Sünisek salátát sütőtökkel. Ezen alkalmak remek lehetőséget adnak az egészséges életmód alakítására, az új ízekkel való megbarátkozásra. Különféle technikákat (varrás, festés, ragasztás) és terméseket (tökmag, sárgaborsó, vöröslencse) felhasználva minden kisgyermek szabadon készíthette el saját tököcskéjét. A csoportokban a hét fénypontját a közösen megtervezett, kifaragott töklámpások adták. A hét végére pedig, ha valamelyik szülő megkérdezte a gyermekét, milyen napod volt kislányom/kisfiam, mindenki őszintén azt felelhette: tök jó.

Viszkocsil Dóra