Ugrás a tartalomra

Tokió után Maldív-szigetek

2021. augusztus 26. csütörtök
Szép emlékeket őriz az olimpiáról Zombori Gábor
Tokió után Maldív-szigetek

Zombori Gábor 18 évesen élete első felnőtt olimpiáján vett részt Tokióban – azért fontos hangsúlyozni, hogy felnőtt, mert 2018-ban Buenos Airesben ifjúsági olimpián már szerepelt a Budafóka junior világbajnoka. Fő számában, a 400 méteres gyorsúszásban a 18. legjobb időt érte el, ezzel bizony elmaradt saját várakozásaitól is, 200 méter gyorson viszont egyéni csúcsot javított. Összességében szép emlékeket őriz a 2021-ben rendezett 2020-as olimpiáról.

Tokió után Maldív-szigetek„Ami a rendezést illeti, kitettek magukért a japánok – összegzett Gábor, aki október 8-án ünnepli tizenkilencedik születésnapját. – Minden jobb lett, mint amire számítottam, nem lehetett panasz a szállásra, az étkezésre még kevésbé, nekem különben is nagyon bejött a japán konyha. Az olimpia előtt az ojamai akklimatizációs tábor is remekül sikerült, a körülményekre semmit sem lehetett fogni.”

Úszóink háromszobás apartmanokban laktak az olimpiai faluban, Gábor a gyorsúszó Kalmár Ákossal aludt egy szobában, az apartmanban pedig Telegdy Ádámmal, Kapás Boglárkával, Bohus Richárddal és Kenderesi Tamással. Remekül érezték magukat, Gábor jó szívvel gondol vissza a Japánban töltött időre. Persze ha már az időnél tartunk, nem ártott volna jobbat úszni 400 gyorson…

„Őszintén szólva nem találom rá a magyarázatot, miért nem tudtam megközelíteni azóta sem a két éve, a budapesti junior világbajnokságon aranyérmet érő 3:46,06 perces időmet – töprengett a Budafóka kiválósága. – A 3:47,99 majdnem két másodperccel elmarad az akkori teljesítményemtől. Nagyon jó érzés volt ebben a medencében úszni, gyors a víz, csak az zavart, hogy majdhogynem üresek a lelátók, legalábbis a hazai vb-hez képest. De nem adom fel, fogok én még 3.46-on belül úszni, és az is biztos, hogy Tamás bácsival, mert vele, az edzőmmel, Horváth Tamással képzelem el a jövőt. És abban is biztos vagyok, hogy nem ez volt az egyetlen olimpián, Párizsban még csak 21 éves leszek, akkor fogok beérni igazán, vagy még később, Los Angelesben.

Gábor 200 méter gyorson óriási egyéni csúcsot úszott a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként, sajnos azonban Kozma Dominik túl hamar – 14 századdal a kelleténél korábban – ugrott be a váltásnál, és ezért kizárták a stafétát, odalett a döntős, és ezzel pontszerző hely.

Sebaj, majd Párizsban!

Addig is Gábor vasárnap elutazott barátnőjével egyhetes Maldív-szigeteki nyaralásra. Víz ott is van bőven az Indiai-óceánban, de az edzéseket csak szeptemberben kezdi újra. A Hajós Alfréd tanuszodában.

(Ch. Gáll András)