Ugrás a tartalomra

Töretlenül népszerű a Szent Mihály-napok

2024. október 15. kedd
Körhintázás, lovaglás, szekerezés és sváb főzőverseny
Töretlenül népszerű a Szent Mihály-napok

Idén is nagy érdeklődést váltott ki a szekerezés a Herman Ottó Általános Iskola Szent Mihály-napi vásárán, ahová az oda járó diákokon kívül a környékbeli családok is ellátogattak. Az udvaron kézművesek kínálták portékáikat, a szülők hosszú asztala pedig roskadozott a finomságoktól. A vásározókat Karsay Ferenc köszöntötte.

– Kerületünkben szép példa a hagyományápolásra a Herman Ottó Általános Iskola 24. alkalommal megrendezett Szent Mihály-napi vására. Önkormányzatunk igyekszik minden feltételt biztosítani ahhoz, hogy jó körülmények között dolgozhassanak a pedagógusok, tanulhassanak a gyerekeink, és ehhez hozzájárulnak az ilyen típusú rendezvények is – mondta a polgármester, akinek szavai után a „kisbíró” kidobolta a programot, és hivatalosan is elkezdődött a mulatság.

A vásárt szervező Szabó-Bencze Gabriella tanárnőtől, a Kristályforrás Alapítvány kuratóriumának elnökétől megtudtuk, hogy rendezvényük a Budatétényi Polgári Kör Szent Mihály-napi programsorozatának része, amely az évek alatt tartalmilag némileg átalakult ugyan, de évek óta ugyanazokat a gólyalábasokat, a népi játékokat is ideszállító körhintást, kovácsmestert és a szekerezéshez egykori tanítványuk édesapját hívják. Szülői gárdájuk igen kiváló, minden segítséget megad ahhoz, hogy ez a nap felejthetetlen legyen. Az önkormányzat idén háromszázezer forinttal járult hozzá a rendezvényhez.

A Szent Mihály-napok záróeseménye volt szeptember végén az immár hagyományos zenés főzőverseny több mint száz résztvevővel a Szent Mihály-kápolna mögötti füves területen. A kilenc csapat közül az egyik ugyan magyaros halászlével lepte meg a zsűrit és a látogatókat, de természetesen ebből sem maradt egy csepp sem a rendezvény végére. Mint ahogy a többi ételből sem, annyira kapósak voltak. Az egyik asztalnál különféle pástétomokat kínáltak, a másiknál sváb nudlit (spätzle), a harmadiknál császármorzsát (smarni), de volt vöröslencseleves zsályás húsgombóccal és pirított tökmaggal, és nagy sikere volt a sváb káposztának (sommerkraut) is húsgombóccal. Ez utóbbiból Karsay Ferenc polgármester is jóízűen falatozott, de megkóstolta a többi finomságot is. Miközben zajlott a főzés, majd a kóstoltatás, a Südofener Blaskapelle és az Edelweiss kórus szórakoztatta a megjelenteket.

– Nagyon jól sikerült ez a rendezvényünk is – hangsúlyozta a fő szervező, Tóth Melinda, a Budatétényi Polgári Kör elnöke, aki azt is elmondta, ez az ötödik alkalom, hogy megrendezhették a sváb hagyományőrző főzőversenyt, amely a kerületi szponzorok és az önkormányzat támogatása nélkül nem sikerülhetett volna ilyen jól. Az eseményen végig jelen volt Radóczy Mária iparművész, díszpolgár is, aki a Budatétényi Polgári Kör alapító tagjaként sokat segített az elnökségnek a gördülékeny lebonyolításban. Ami feltűnő volt az idén, hogy rengeteg fiatal – a budatétényi cserkészcsapat tagjai – is bekapcsolódott a főzésbe és a rendezésbe, ami a jövőre nézve nagyon jó jel.

Tamás–Temesi (Városházi Híradó)