Ugrás a tartalomra

Történelem, irodalom és zene a Szelmannban

2016. március 16. szerda
Bánhegyi Ferenc A százszor elárult Magyarország című kötetét mutatták be Nagytétényben
Történelem, irodalom és zene a Szelmannban

Rendhagyó délelőtti program részese lehetett, aki február 20-án a Szelmann Házba látogatott, hogy részt vegyen A százszor elárult Magyarország című kötet bemutatóján. A terem zsúfoltságát látva sokan kíváncsiak voltak a könyv szerzőjére, a mű témájára ráhangoló zeneszámokra és a honfoglalás korát bemutató előadásra.

„A könyv fejezetei történelmünk évszázadainak azon eseményeit emeli ki, amelyek elárultatásainkról, hátbatámadásainkról, országcsonkításainkról, cserbenhagyásainkról szólnak” – hangzott el idézet a kötet előszavából, melyet a szerző, Bánhegyi Ferenc mutatott be a jelenlévőknek.

– Az öreg kontinens népei ezer éven át azért küzdöttek, hogy felépítsék és megvédjék az ókori görög–római műveltségen és az ideológiai, világnézeti alapot szolgáltató kereszténységen nyugvó értékeiket. Mára ez a közös európai szellemiség veszni látszik. Vannak azonban államok – közéjük tartozik Magyarország is –, amelyek nem hajlandók belenyugodni abba, hogy ezeréves értékeink helyét más kultúra foglalja el. Milyen volt, és milyen jelenleg a magyarok és Európa kapcsolata? A könyv többek között erre a kérdésre ad választ – mondta előadásában Bánhegyi Ferenc, aki hallgatóit a magyar történelem korszakain is végigvezette. 

Ezt követően színpadra szólította dr. Hidán Csaba Lászlót, a Károli Gáspár Egyetem történelemtanárát, aki saját fegyvereivel és eszközeivel, korhű öltözetben mutatta be a honfoglalás korát, a honfoglaló magyarok ruházatát, szokásait és kultúráját. A történelmi témájú könyv bemutatójáról a zene és az irodalom sem hiányzott. A Fibeczné Bánhegyi Boglárka által vezetett Kicsi Rigók kórusa szatmári népdalokat énekelt, a Hungaro zenekar pedig az Egy vicc, A cél, dolog és a vastapsot kiváltó Magyar vagyok című dalaikat adták elő. A műsorban elhangzott Tompa László Lófürösztés című verse és egy másodikos kisfiú tolmácsolásában egy részlet Rideg Sándor Indul a bakterház című művéből.
Az eseményen Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármester is részt vett. (Tamás Angéla)