Ugrás a tartalomra

Történetek Nagytétény múltjából- Videóval frissítve!

2020. szeptember 29. kedd
Megjelent Dindi István helytörténész ötödik könyve
Történetek Nagytétény múltjából- Videóval frissítve!

Több mint négyezer munkaóra eredményeként született meg Dindi István helytörténész ötödik könyve, melynek bemutatóját szeptember 11-én tartották a Szelmann Ház udvarán. A szervező Nagytétényi Polgári Kör szigorú óvintézkedések mellett tartotta meg a családias rendezvényt.

Dindi István Nagytétényben született, és történelemtanár, helytörténész lévén régóta érdekelte a település története, ezért kezdett bele a könyvírásba. Az első négy könyve a XIX. század végéről és a XX. századról szólt, ezekben kronologikusan mondta el egy-egy évtized eseményeit. „A mostani könyv egy kicsit más lett. Ebben családi történeteket mesélek el. Egy kívülálló számára az lehet a mondanivalója, hogy mennyire fontos, hogy valaki a saját családját megismerje. Kiderülhet, hogy olyan családtag élt a múltban, aki példa lehet, vagy az életmódja lehet követendő a családnak” – mondta a szerző.

„A Nagytétényi Polgári Kör és az itt élők nevében hálásan köszönjük azt a pótolhatatlan munkát, amit a könyv megjelentetése érdekében kifejtett. Ez lesz mostantól a mi bibliánk” – mondta László Istvánné, majd köszöntötte a vendégeket és felkérte Karsay Ferenc polgármestert ünnepi beszédének megtartására. „István, miattad tudják, akik nem született nagytétényiek, hogy mennyi kincs van itt Tétényben, és mi, akik itt vagyunk, azt is tudjuk, hogy ezek közül pont te vagy az egyik. Hiszen nagy érték, hogy van egy ember, aki felkutatja, összegyűjti és érthetően elénk tárja a hely történetének legizgalmasabb részeit” – mondta a polgármester. Kludák Erzsébet, a Nagytétényi Helytörténeti Kör elnöke arról beszélt a bemutatón, hogy a ma élő emberek mennyire nem ismerik a múltat. „Dindi István kézen fog és visszavezet minket a múltunkhoz, hagyományainkhoz, a családhoz és önmagunkhoz is, gondolkodásra késztetve, hogy nemsokára emlékké válunk mi magunk is. Most idegenben vagyunk, de ő hazavezet minket, mert ott az az otthonunk, ahol az emlékeink vannak” – mondta Erzsébet.

A könyv egy időutazás Nagytétény közel két évezredes történelmének eseménysorozatában. A középkori Tétény falu kialakulásán, a település XVIII. századi újjászületésén, az első világháború évein át a híres-hírhedt tétényi ipari üzemek XX. század végi bezárásáig kalandozhatunk az időben. Közben bepillantást nyerhetünk a Száraz és Rudnyánszky család kevésbé ismert életébe, részesei lehetünk az egykori polgári iskolák életének, megismerhetjük a Szelmann Ház, a Tétény Filmszínház történetét és más múltbéli eseményeket. „A könyv 700 színes és fekete-fehér képet is tartalmaz, melyek szerves részét képezik a tartalomnak” – mondta a szerző. A mű elkészülésében hatalmas segítséget nyújtottak a könyvben szereplő családok leszármazottjai. A közös munkának köszönhetően sikerülhetett ennyire hiteles és olvasmányos, érdekes helytörténeti könyvet megalkotnia a szerzőnek. Dindi István munkáját ajándékkal köszönte meg Tamaskáné Fekete Erika, a Hugonnai Vilma Általános Iskola igazgatója és Bakos Miklós helyi vállalkozó.

(Viszkocsil Dóra)