Ugrás a tartalomra

Tóthék, a művészcsalád

2019. május 11. szombat
Tóth Avanti Péter, Tóth Lala és Tóth Boldizsár kiállítása
Tóthék, a művészcsalád

Családi kiállítás nyílt a Vén Emil Galériában Tóth Avanti Péter tervező grafikusművész és gyermekei, Tóth Lala és Tóth Boldizsár munkáiból. A május 12-ig látogatható tárlatot Ottlik György belsőépítész nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Tóth Avanti Péter mennyire sajátos stílusban és módszerekkel készítette el a kiállításon látható influenszer portréit. Megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a családfő, valamint Lala és Boldizsár munkáikkal milyen érdekes módon kapcsolódnak egymáshoz és a mai, új világhoz.

Tóth Lala, aki harmadéves textiltervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, érdeklődésünkre elmondta: a ruhák tervezésénél Tadao Ando japán építész munkái inspirálták, akinek épületei puritánok és letisztultak, szürke betonnal dolgozik, ugyanakkor tiszteli a természetet, így nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az épületek környezetét odailló növényzettel alakítsa ki. Ez a kettősség jelenik meg a két, kiállítótérbe függesztett öltözetnél. Tóth Boldizsár a MOME mesterképzésében vesz részt tervezőgrafika szakon. Elmondta, hogy arcképsorozata, amelyet az unalmasság elkerülése végett egy ferdén felrakott paszpartu csíkon helyezett el, válogatás a tárlaton lapozgatható könyvéből, amellyel a gondolkodás nélküli képalkotásra tesz egy próbát.

A Budatétényben élő háromgyermekes családapa, Tóth Avanti Péter tervező grafikusművész, aki a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. kerület Kultúrájáért elnevezésű, kiemelten közhasznú alapítvány elnöke, több mint tizenöt éve alkotói irodát vezet faszobrász, restaurátor feleségével, Györök Natáliával. A kiállításon legkisebb gyermekük, Tóth Barnabás szolgáltatta a zenét, ő saját szerzeményét adta elő 
szintetizátoron.

(Tamás Angéla)