Ugrás a tartalomra

Tovább erősödött a kapcsolat a civilek és az önkormányzat között

2015. április 14. kedd
Civil napot tartottak a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete székházában
Tovább erősödött a kapcsolat a civilek és az önkormányzat között

A házigazda egyesület elnöke, Vízi Sándor a budafokteteny.hu-nak úgy fogalmazott, gyakran érik olyan vádak a kerület vezetését  - többnyire alaptalanul -, hogy a civilek nem kapnak kellő információt, tájékoztatást a kerületet érintő fontosabb döntésekről, tervekről,  beruházásokról. Ezért született annak idején az ötlet, hogy legyenek ilyen civil napok, ahol megfelelő tájékoztatást kaphat mindenki a folyamatban lévő ügyekről és a nagyobb jelentőségű elképzelésekkel kapcsolatban. Számos civil szervezet van a kerületben és sok egyéni programot is szerveznek, de elégtelen az információ  áramlás egymás között. Most itt a lehetőség, egymásnak is be tudnak mutatkozni, el tudják mondani a terveiket, elképzeléseiket a közérdekű ügyekben. Mindezt segíti, hogy olyan előadőkat hívtunk meg ezúttal is, akik a legfontosabb , legaktuálisabb ügyekben pontos imformációkkal rendelkeznek – tette hozzá Vízi Sándor.

Dr. Bató András r. alezredes, kerületi rendőrkapitány az elmúlt évre vonatkozó statisztikai összesítés  adatait ismerette a jelenlévőkkel. Ezekből az látszik, hogy egyre eredményesebbek a bűnmegelőzési  erőfeszítések a kerületben. A hivatalos beszámolót a héten tűzi napirendjére az önkormányzat Képviselő-testülete.

Zelenák Sándor, a Budafok-Tétény Városfejlesztő Kft ügyvezetője a Tér-köz pályázat keretében épülő új piac és közösségi tér terveit ismertette. Kiemelte, a beruházásnak is köszönhetően teljesen megújul majd Budafok városközpontja.

Békési Imre, a Budafoki Borváros tulajdonosa az idei terveik közt említette a Promontor falnak, a Pestis-kápolnának és a barlanglakásoknak a helyreállítását. A budafokteteny.hu-nak a tervezett idei kulturális programokkal kapcsolatban három  „szent” ügyet nevezett meg: a már lezajlott hagyományos húsvét hétfői Emmausz-járást, a Szent Iván éji rendezvényeket és a Szent János napi borászati programsorozatot. Ezek mellett fontos esemény lesz a Duna Karnevál,amit idén Budafokon is megrendeznek, közel 300-an fellépnek majd fel a Sörház utcában, az ottani Kőszínházban, a Szent István Pince udvarán. A vállalkozó szerint, fontos, hogy ne csak a kerületnek szánt rendezvényeket szervezzünk, hanem magas színvonalú programokkal, igazi kuriózumokkal hívjuk fel magunkra, a kerületünkre az ország, a világ figyelmét. Ne legyünk kishitűek, lássuk be, hogy a „Kisváros a nagyvárosban” szlogen  jegyében a belvárosi romkocsmák hírét messze felülmúlhatnák a Budafoki patinás borospincék – hangsúlyozta a Borváros tulajdonosa, Békési Imre.

A rendezvényen hírdették ki a Budafok-Tétény Kertbarát Kör által idén is megrendezett  kistermelői borverseny nyerteseit. A hattagú zsűri  dr. Urbán András vezetésével a fehérborok kategóriában Szűcs Zoltán 2014-es chardonnay borát ítélte a legjobbnak. A rozék közül Kotolácsi Sándor cabernet franc-siller bora lett az első helyezett.  A vörösborok közül pedig Igert György 2013-as cabernet franc bora lett a győztes.

A Civil napon az önkormányzatot Németh Zoltán és Szepesfalvy Anna alpolgármesterek képviselték. Budafok-Tétényben 100 évre visszamenő hagyománya van a civil szervezeteknek, melyek elsősorban  az oktatás, a szabadidő, a hagyományápolás, a kultúra és sport területén valamint a  szociális területen, tevékenységükkel jelentősen  hozzájárulnak kisvárosunk lakosságának közösségformáló erejének erősítéséhez – hangsúlyozta köszöntőjében Szepesfalvy Anna. Az alpolgármester hozzátette, a városvezetés ezért is kezeli kiemelten a civil szervezeteket, az önkormányzat nagyságrendileg 150 millió forint támogatással járul hozzá munkájukhoz, hogy az általuk szervezett programok megfelelő körülmények között  valósuljanak meg. Közvetlen módon- például a térítésmentes ingatlanhasználat, közművek, adminisztrációs infrastruktúra, hirdetési lehetőség, szakértői konzultációk biztosításának formájában további több százmilliós támogatást kapnak a civil szervezetek. – mondta a budafokteteny.hu-nak Szepesfalvy Anna alpolgármester.

Kapcsolódó anyagok: 

http://www.promontortv.hu/2015/04/20/civil-szervezetek-napja-3/