Ugrás a tartalomra

Tovább fejlesztik a budafoki szakrendelőt

2020. március 09. hétfő
Az Egészséges Budapest Program részeként újabb 350 millió forintos támogatást kap a kerület orvosieszköz-fejlesztésre
Tovább fejlesztik a budafoki szakrendelőt

Nagy értéknek számít Budafok-Téténynek saját szakorvosi rendelőintézete, a Káldor Adolf Szakrendelő. A rendelőt évek óta a száz százalékban helyi önkormányzati tulajdonú Dél-budai Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. működteti. Az intézmény budapesti viszonylatban is a jól felszerelt, jól működő rendelőintézetek közé tartozik. A tavalyi évben az intézet működési támogatására 140 millió forintot fordított az önkormányzat a költségvetésből. Emellett 18 millió forintot fordítottak a Káldor Adolf Szakrendelő Nonprofit Kft. vállalkozóként dolgozó orvosai díjainak kompenzálására. A 24 órás felnőtt háziorvosi ügyelet 2019. évi támogatása 13 millió forint, a gyermekügyeleté 6,5 millió volt. A szakrendelő eszközbeszerzését 10 millió forinttal támogatta az önkormányzat. A műszerpark felújításához az Egészséges Budapest Program részeként 20 millió forint önrészt vállalt az önkormányzat. 2020-ban az egészségügyi alapellátás fejlesztésére közel 72 millió forintot irányoztak elő a képviselők az éves költségvetésből.

Budafok-Tétényben hosszú évek óta, tervszerűen, lépésről lépésre újul meg az egészségügy. A jól felépített ütemterv a Káldor Adolf Szakrendelő teljes felújításával kezdődött, majd a műszerek, berendezések folyamatos beszerzésével folytatódott, ami még mindig nem ért véget. „Önkormányzatunk egészségfejlesztési koncepcióját a 2018-ban elfogadott Egészségfejlesztési Tervében hagyta jóvá. Egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy folyamatosan javuljon a lakosság egészségi állapota. A megelőzés mellett fontos célunk a betegek gyógyulási esélyeinek javítása. A szakrendelő épületének külső és belső teljes körű, funkciómegtartó felújítása 2019 áprilisával fejeződött be. Mára a több mint egymilliárd forintos beruházással korszerű épület várja a pácienseket” – mondta Karsay Ferenc polgármester.

A szakrendelő informatikai rendszerének fejlesztése által a betegek online foglalhatnak időpontot orvosaikhoz, valamint a leleteikhez is egyszerűbben juthatnak hozzá. A járóbeteg-szakrendelő teljes külső, belső megújítása, a Káldor Adolf utcai gyermekrendelő és a Védőnői Szolgálat épületegyüttesének korszerűsítése jól mutatja, hogy az önkormányzat mindent megtesz a betegekért.

„Az alapellátásban dolgozók életpályamodelljének kialakításával fontos célunk, hogy vonzóvá tegyük a háziorvosi, házi gyermekorvosi hivatást, segítsük az elöregedő praxisokban a generációváltást. Ennek érdekében önkormányzatunk a pályakezdő fiatalok kerületi elhelyezkedését maximálisan bruttó 2-4 millió forint praxisvásárlási hozzájárulás és ösztöndíjszerű hozzájárulás formájában támogatja, melynek fejlesztési forrását a jövő évi költségvetésünkben is biztosítjuk” – tette hozzá a polgármester. Az önkormányzatra jelentős pénzügyi terhet ró a 24 órás központi felnőtt háziorvosi ügyelet működtetése, mintegy 54 millió forint éves forrást kényszerül fordítani a 2 orvossal, 24 órában működtetett ügyeletre, miközben a napközbeni háziorvosi rendelések a praxisokban adottak. Kerületünkben emellett 24 órás gyermekügyelet is működik, a szomszédos XI. kerületi központi szakrendelővel együttműködve a sürgős ellátásra szoruló gyermekeket ünnepnapokon és hétvégén is fogadják a Szent Kristóf Szakrendelő gyermekügyeletén. „Önkormányzatunk eszköz- és műszerfejlesztési támogatására saját forrásból lehetősége nyílik kerületünk minden felnőtt háziorvosának és gyermekorvosának praxisonként 300 ezer forint értékben” – mondta Karsay Ferenc polgármester.

2019-ben egy házi gyermekorvosi és öt felnőtt háziorvosi körzet műszerparkja bővült, amivel több mint 9000 felnőtt és közel 1000 gyermek jutott jobb egészségügyi ellátáshoz. A pályázatot benyújtó hat orvos több mint másfél millió forint önkormányzati támogatáshoz jutott. Az eszközfejlesztésre vonatkozó keretösszeg az idei évi költségvetésben is rendelkezésre fog állni. Február elején jelent meg az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló szakellátás fejlesztéséről szóló kormányhatározat, amely szerint 350 millió forintos támogatást kap a XXII. kerület orvosieszköz-fejlesztésre. A forrásból elektroterápiás készüléket, cisztoszkópot, kolposzkópot, ultrahang-berendezést, fogászati panorámaröntgent, CT készüléket, informatikai eszközöket terveznek vásárolni. A „Három generációval az egészségért” pályázaton, amelyre 6 háziorvos praxisközösségként pályázott az önkormányzat támogatásával, a fő téma a prevenció volt. Ez a program idén júniusban ér véget. Ezen témához kapcsolódóan az önkormányzat idén is tervezi a családi egészségnap megszervezését, ahol a kerület lakosai szűrővizsgálatokon, szakorvosi konzultációkon vehetnek részt, valamint különböző egészségmegőrző tornákat is kipróbálhatnak.

(Viszkocsil Dóra)