Ugrás a tartalomra

Tradicionális mesterségek nyomában

2016. június 22. szerda
Egy nemzetközi projekt keretében öt ország fiataljai gondolkodnak közösen arról, hogyan lehet olyan tradicionális mesterségek továbbélését, újjászületését segíteni, mint a fazekasság, az olívaolaj gyártás, a sörfőzés, a tengeri só lepárlás, a gondolakészítés, valamint a borászat, amit a projektben a Soós István Borászati Szakiskola képvisel.
Tradicionális mesterségek nyomában

Budafok-Tétény Önkormányzata egy újabb nemes célt tűzött zászlajára: magyar, szlovén, horvát, olasz és lengyel fiatalokkal közösen szeretne tenni azért, hogy fennmaradhassanak olyan tradicionális mesterségek, mint a fazekasság, az olívaolaj gyártás, a sörfőzés, a tengeri só lepárlás, a gondolakészítés, valamint a borászat. Sőt, nem elégszenek meg ennyivel– ezen mesterségek újra pozicionálására is törekszenek, azaz szeretnék elérni, hogy a versenyképességük és elismertségük is növekedjen. A projektben hazánkat a Soós István Borászati Szakiskola képviseli, akik a borász szakma továbbélését és népszerűsítését a helyi borászati értékek turisztikai vonzerővé kovácsolásával kívánják támogatni egy kísérleti projekt keretében.

A YouInHerit nevet viselő projekt idén júniusban indult egy előkészítő találkozóval Budafok-Tétényben. A résztvevő partnerországok Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Olaszország és Lengyelország. A 3 évig tartó program során a helyzetértékelést és igényfelmérést követően, különböző kísérleti projektekben a fiatalok a gyakorlatban is kipróbálhatják ötleteik életképességét. Elkészül egy olyan regionális akcióterv, ami a kulturális értékek fenntartható módon való megőrzésére és a fiatalok bevonására is alkalmas. A projekt eredményeit felhasználva tréninget is szerveznek majd a döntéshozóknak és a partnereknek.

„Napjainkban a klasszikus termékek és mesterségek újrafelfedezésében tetten érhető, hogy az emberek a helyi, tradicionális értékeket részesítik előnyben a globalizált „egyen” termékekkel és szolgáltatásokkal szemben. A fiatalokban rejlő kreativitásnak és innovatív ötleteiknek hála nagyban hozzá tudnak járulni Európa kulturális értékeinek megőrzéséhez és újragondolásához.”- emelte ki Szepesfalvy Anna alpolgármester az előkészítő találkozó kapcsán.

A projekt az Interreg Central Europe Program támogatásával valósul meg, vezető partner Budafok-Tétény Önkormányzata.

Kapcsolódó anyagok: http://www.promontortv.hu/2016/06/27/osi-mestersegek-megmentese/