Ugrás a tartalomra

Tudom, hogy van jogom

2015. november 11. szerda
Vándorkiállítás fogyatékkal élők alkotásaiból a Reménysugár Habilitációs Intézetben
Tudom, hogy van jogom

Képekben, versekben fejezték ki érzelmeiket, vágyaikat azok a fogyatékkal élő emberek, akiknek a Reménysugár Habilitációs Intézetben szerveztek tárlatot. Az intézményben a Tudom, hogy van jogom ellátottjogi pályázat eredményhirdetését, illetve az ebből született vándorkiállítás záróünnepségét tartották meg ünnepi műsorral egybekötve a hét elején.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) felhívására hétszáz pályamű érkezett négyszáz alkotótól. A legjobb művek fél évvel ezelőtt országos vándorútra keltek, amelyek egy hete érkeztek meg a budafoki intézetbe. A házigazda, Gyene Piroska igazgató köszöntötte a vendégeket.
 – Értékes, szép pályaművek születtek, intézményünkből öten pályáztak. Van egy kreatív műhelyünk, a legjobb művek díszítik falainkat – mondta az igazgató. Mivel a pályázat fő témája a jog, azt is megemlítette, hogy hat évvel ezelőtt huszonöt taggal alapítottak egy önérvényesítő csoportot. Ennek az a feladata, hogy a bentlakókat – 110-en vannak az intézményben – megismertessék a jogaikkal, hogy a kisebb döntéseket maguk hozzák meg. Egyébként a kiállított képek ilyen és ehhez hasonló címet kaptak: Tudom, hogy van jogom az egészséges élethez, az emberi méltósághoz.
Dr. Novák Krisztina OBDK-főigazgató elmondta: első alkalommal hirdettek művészeti pályázatot az ellátottak körében, bízva abban, hogy a lelkes pályázók visszajelzést adnak az ellátotti jogok ismeretéről. Ekkora érdeklődésre azonban nem számítottak.
Zugmann Péter alpolgármester arról beszélt, hogy ünnep ez a nap, az alkotásokból az elfogadó szeretet sugárzik, és bennük a megvalósult álmokat láthatjuk viszont. A záróműsorban többek között fellépett a házigazda intézet Szent Erzsébet-kápolna Kórusa. A kiállítás még ebben a hónapban látható a budafoki intézmény falai között. (Temesi László)