Ugrás a tartalomra

Tükörsimává vált a parkett a Szelmann Ház báltermében

2015. július 31. péntek
Széles összefogással újult meg a legendás székház
Tükörsimává vált a parkett a Szelmann Ház báltermében

A nagytétényiek jól tudják, hogy a nagyközségben egykoron virágzó kulturális élet zajlott, és ezt a hagyományt folytatja tovább egy évszázaddal később a civil vezetés. A tavalyelőtt átadott felújított Szelmann Ház ehhez kitűnő helyszín, bár vannak olyan célkitűzések, hogy még alkalmasabbá, még komfortosabbá tegyék a különféle rendezvényekre. A kétszáz négyzetméternyi parketta a napokban újult meg széles körű civil összefogással.

Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke legutóbb azt nyilatkozta lapunknak, hogy az egyesület tagjai és a nagytétényi emberek, vállalkozók lelkesek, tele vannak tenni és segíteni akarással, amiért hálásak, de szükség is lesz újabb összefogásra, mert szeretnék a Szelmann Házban a színpadot megnagyobbítani, a parkettát lakkozni, a hátsó öltözőt megújítani és a „falu kemencéjét” megépíteni. Kell is (sz)építkezni a Nagytétényi Polgári Kör jövő évi jubileumára.
Első lépcsőben, most a nyár közepére, végre megszépült, tükörsima lett a parketta, különösen a táncoló bálozók örömére. – Nagyon megérett már a kétszáz négyzetméternyi parketta a csiszolásra, mert igen rossz állapotban volt – mondta Lászlóné Varga Éva. – Összespóroltuk rá a pénzt, és miután a kerületben az a cél, hogy a helyi vállalkozóknak adjanak munkát, így mi is megörültünk, hogy az évtizedek óta Budafokon tevékenykedő Bakos Miklós, a Bakosfa Kft. tulajdonosa, megtudva gondjainkat, a segítségünkre sietett. Egy hétig jóval ár alatt csiszoltak, lakkoztak, és olyan színvonalas munkát végeztek, hogy öröm megnézni most a báltermünket, amelyben a hétvégén esküvőt rendezünk, de a hivatalos átadása a hagyományos szüreti bálon, szeptember 26-án lesz. Olyan, mint egy tükörterem – tette hozzá a polgári kör elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy a Nagytétényi Iparos Kört jogelődjüknek tekintik, mert egy évszázada az iparosok hozták létre a polgári kört, és ma is olvasható a Szelmann Ház előterében, vitrinben ereklyeként féltve őrzött Nagytétényi Iparos Kör zászlaján a felirat: „Isten, áldd meg a tisztes ipart”. A jövőben is szeretnének támaszkodni a helyi kisvállalkozókra, a tisztességes iparosokra.
Bakos Miklós és csapata megfelel ennek a jelzőnek, hiszen a Bakosfa Kft. háromszor nyert társadalmi felelősségvállalási, egyszer üzleti etikai díjat, a névadó pedig kétszer lett az év vállalkozója.
– Ezek a díjak arra köteleznek, hogy jó, minőségi munkát végezzünk – mondta érdeklődésünkre a cég tulajdonosa, aki nemrég még a kerületi ipartestület alelnöke volt és büszke arra, hogy négy megváltozott munkaképességűt is foglalkoztat, majd így folytatta: aki komolyan gondolja, hogy lokálpatrióta – én ipari tanuló is itt voltam –, annak kötelessége, hogy segítsen lakóhelyén, ahol tud. Budafok-Tétény olyan, mint egy falu, ahol mindenki jól ismeri egymást, itt csak jól szabad dolgozni, hiszen nem bújhatunk el, ha reklamációt kapnánk a munkánkra! A Szelmann Házban örömmel dolgoztunk ár alatt, és feltétlenül meg kell említeni a kitűnő munkát végző, szintén kerületi lakos, Schéffer József parkettcsiszoló nevét. Tervünk, hogy abból a teremből egy csodát csináljunk!
– Mikor fog táncolni a bálteremben? – kérdeztük Bakos Miklóst. – A szüreti bálon – válaszolta a vállalkozó. – Bár nagyon kell vigyáznom, hogy milyen cipőben ropom a táncot, mert annyira szép lett a parketta…

Temesi László