Ugrás a tartalomra

Tűz egy tömegszálláson

2020. április 17. péntek
A hatóságok azonnal intézkedtek, az önkormányzat segítséget nyújtott
Tűz egy tömegszálláson

Húsvétvasárnap hajnalban tűz ütött ki egy Nagytétényi úton található, engedély nélkül üzemeltetett „tömegszálláson”. Karsay Ferenc polgármester tájékoztatása szerint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem intézkedése mellett rendőrségi vizsgálat is zajlott a helyszínen, amelynek során több szabálytalanság feltárása mellett a szándékos gyújtogatás gyanúja is felmerült. A tűzoltók 70 személyt kísértek ki az épületből, melynek lángjait 4 vízsugárral sikerült eloltani.

Az önkormányzat azonnali segítségnyújtást biztosított annak a 46 személynek, akiknek nem volt hova menniük. Részükre őrzött, ideiglenes befogadóhelyet rendeztek be a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében, ahol ágyat és teljes ellátást kapnak.

A 46 ellátott személy bármikor elhagyhatja a befogadóhelyet, ugyanakkor a rendőrhatósági intézkedésekből levont információk alapján a leégett épületben a járványügyi előírásokat sem tartották be, ezért az ideiglenesen elhelyezett személyek egészségi, fertőzöttségi állapota (nem csak a koronavírus szempontjából) ismeretlen volt. A csoportban van olyan személy is, aki korábban külföldön dolgozott, illetve a járvány szempontjából a leginkább veszélyeztetett idős korosztályba tartozó is. Az önkormányzat ezért a Helyi Védelmi Bizottság elnökén keresztül kérte a Nemzeti Népegészségügyi Központot (korábbi nevén ÁNTSZ, vagy Tisztiorvosi Szolgálat), hogy soron kívül rendeljen el hatósági járványügyi megelőző intézkedést. Az NNK a kérést követően rendkívül gyorsan a helyszínre érkezett, és orvosaik minden befogadott személyt megvizsgáltak. Az írásos jelentésük szerint nem találtak semmilyen fertőzöttségre utaló jelet.

Az önkormányzat Helyi Operatív Törzsének munkatársai a helyszín járványügyi védelmének biztosítása érdekében minden befogadottat elláttak alapvető védő- és higiéniai felszereléssel is, illetve az iskolát felszerelték a szükséges fertőtlenítő- és tisztítószerekkel.

Tekintettel az ünnepre és a járványügyi helyzetre, az önkormányzat a szokásos 48 óra helyett 4 napig fenntartja az ideiglenes befogadóhelyet, és biztosítja az ellátottak étkeztetését, szállását és védelmét. Mivel azonban a befogadott 46 személy közül senki sem rendelkezik XXII. kerületi állandó lakcímmel, a további, akár folyamatos segítséget a lakcím szerinti önkormányzatok és a fővárossal együttműködő karitatív szervezetek, például a Menhely Alapítvány nyújthatnak.

Karsay Ferenc megköszönte a fővárosi katasztrófavédelemnek, a budapesti tűzoltóknak, a rendőrségnek, valamint a kerületi polgárőrségnek a gyors és hatékony intézkedésüket, az önkormányzatunkhoz tartozó Helyi Operatív Törzsnek és a Maradj Otthon! Segélyszolgálatnak a szintén gyors és hatékony szervezést, az önzetlen közreműködésüket.  

(VH)