Ugrás a tartalomra

Udvarháznyi haza

2022. június 21. kedd
Jubileumi Patak Parti a Rózsavölgy Egyesület szervezésében
Udvarháznyi haza

A globalizmus világában jó, ha van egy-egy színtere, szigete a magyarságnak, a szuverenitásnak, egy „udvarháznyi haza” – fogalmazta meg Lázár Imre, a Rózsavölgy Egyesület elnöke a szervezetüknek is otthont adó közösségi ház szellemiségét, miközben az intézmény udvarán csodáltuk a barantázó helyi fiatalok bemutatóját a kertben kialakított színpad előtt. Az idén harmincadik születésnapját ünneplő egyesület legnagyobb rendezvényén, a Patak Partin a színvonalas programok mellett a vendégek fogyaszthattak igazi faszenes székely kürtős kalácsot, kóstolhattak szép borokat a Vestergom Pincészet jóvoltából, miközben a kisebbek többek között kézműves-foglalkozásokon, íjászaton, ügyességi játékokon vehettek részt.

Délutánra már kihirdették az alkalomra megszervezett futóverseny, a Futavölgy és a kerékpáros körverseny eredményét, és lezajlott a zenés felvonulás is a Budaörsi Fúvószenekar, a Történelmi Lovastúra Egyesület és a Budafokos Baranta Csapat kíséretével. A színpadon éppen a KVV Kamarakórus énekelt, lenyűgözően, a műsorukat a Kelenvölgyi Általános Iskola Pávaköre és a Rózsavölgy Népdalkör előadása foglalta népzenei keretbe. Utóbbi vezetője Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes, tanár, a rózsavölgyiek nagy büszkesége.

A nap sztárvendége, Kovács Kati Kossuth-díjas énekesnő koncertjét a Madárdal Zenekar előadása vezette fel, a színpadi programokat a Csillagszemű Táncegyüttes műsora után a Spárga zenekar nosztalgiabulija és a Tűzmadarak táncshow-ja zárta.

Lázár Imre a rendezvény kapcsán elmondta azt is, az elmúlt harminc év sok szépséget és sok küzdelmet is jelentett az egyesületük, a közösség életében, Rózsavölgy szolgálatában. Kezdetben a privatizációtól kellett megmenteni a volt pártházat, a jelenlegi közösségi ház épületét. Ennek érdekében házról házra kellett járni az aláírásokért, és egyesületet kellett alapítani. Akkor még nem gondolták, hogy ez a szolgálat a nyugdíjig tart majd, és olyan környezetmentő küzdelmekre kényszerülnek, mint a patakért folytatott harc, az Ady Endre út négysávos munkáskörúttá alakításának megakadályozása vagy a 41-es villamos vonalának megmentése. A legnagyobb örömöt azonban maga a Rózsavölgyi Közösségi Ház kínálta alkotó és kultúraközvetítő lehetőségeivel. Emlékezetes volt például az első táncházak megszervezése, a Kolozsvári Opera vendégszereplése vagy Lajkó Félix itteni koncertje, aki annak idején Rózsavölgyben tartotta élete második nyilvános fellépését.

Nem véletlen, hogy az idei Patak Partit a kerületi önkormányzat mellett helyi vállalkozók sora is támogatta, például a Volvo Ivanics Kft., a Vesztergom Pincészet, a Nomád Étel, a Törley, a Pizza Pince, a Tropicarium, a Kőhegy Bt., a Katona Borház, a Lics Pincészet, a Müller Pékség, a Widder Food és Jurás László helyi önkormányzati képviselő.

(VH)