Ugrás a tartalomra

Új bölcsőde is várja a gyerekeket jövő év elejétől

2021. szeptember 27. hétfő
A bölcsőde mellett egy új játszóteret is létrehoznak
Új bölcsőde is várja a gyerekeket jövő év elejétől

Egy bölcsődének egyedi lehet az építészeti kialakítása, igényes a kivitelezése, de igazán attól válik különlegessé, ha ezek mellett a használata a gyerekek, az ott dolgozók és a szülők számára is minden igényt kielégít, komfortos és izgalmas. Ezt tartotta szem előtt az Archikon Építésziroda, amikor hozzáfogott a Terv utcai bölcsőde tervezéséhez.

A XXI. század követelményeinek megfelelő bölcsőde jól megközelíthető és akadálymentes. A babakocsikat kényelmesen el lehet helyezni, amíg a gyerekek átadása/átvétele megtörténik, az autók számára pedig parkolót alakítanak ki. A csoportszobák tágasak, a nagy üvegfelületeknek köszönhetően világosak, ugyanakkor nem tűz be a nap, mert a tető árnyékol. A nagy terasz akár a kinti altatásra, akár foglalkozásokra is alkalmas. A 24 fős nevelési egységek pavilonos elrendezése befogadható léptékű tereket hoz létre, az így kialakuló, izgalmas játékokkal berendezett belső udvarok pedig ideális játszóterületeket biztosítanak a kisgyermekek számára – tudtuk meg Pólus Károly felelős építésztervezőtől, aki szeptember 23-án, a bölcsődebejáráson végigkalauzolta az építkezésen Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, Karsay Ferenc polgármestert, Németh Zoltán és Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármestereket, valamint az önkormányzat azon munkatársait, akik komoly szerepet vállaltak a beruházás megvalósulásában.

Az építésztervező Németh Zsolt érdeklődésére elmondta, hogy az épület közelít a passzívházhoz, amelyben szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre, hűtésre. A bölcsőde energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentik, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik. A padló- és mennyezetfűtés optimális hőérzetet biztosít az épületben tartózkodók számára. Passzív építészeti eszköz a zöldtető is, amely segíti a belső klímaszabályozást és csökkenti a csatornák csapadékterhelését.

– Büszkék vagyunk erre a minden igényt kielégítő létesítményre. Nem titkolt célunk, hogy hasonlóan a Budafoki Szomszédok Piacához, ez az épület is hozzon el minél több díjat, legyen szó a beruházásról, tervezésről vagy kivitelezésről. A legfontosabb azonban, hogy a családok elégedettek legyenek – mondta a bejáráson a polgármester, majd kiemelte, hogy kuriózumnak tartja a bölcsődéhez későbbiekben kapcsolódó játszóteret, amelyet nemcsak az intézmény apróságai vehetnek birtokukba, hanem a környéken élő gyerekek is, hiszen a sok újonnan épült házba elsősorban kisgyermekes családok költöztek.

Tamás Angéla

fotó: Horváth TamásÚj bölcsőde is várja a gyerekeket jövő év elejétől