Ugrás a tartalomra

Új díszpolgárunk: Radóczy Mária

2022. június 29. szerda
Az iparművész a Kerület Napján köszönte meg a megtisztelő címet
Új díszpolgárunk: Radóczy Mária

A kerületben nem ismeretlen a Dézsmaház utcában működő Radóczy Mária Galéria, amely negyed évszázada bemutatkozási lehetőséget kínál a fiatal művészek számára, munkáiknak egy-egy kiállítás alkalmával otthont nyújt, ahogy a Budatétényi Polgári Kör Szent Mihály-napi kulturális rendezvényének, irodalommal és zenével fűszerezett tárlatoknak, képzőművészeti és kézművesvásároknak is. Radóczy Mária tavaly novemberben Budapestért díjat kapott, idén pedig őt választották a kerület díszpolgárának. Az iparművész a Díjátadó Gálán tartott beszédében megköszönte a megtisztelő címet, és beírta magát a díszpolgárok könyvébe.

– Tizenötödik éve ajánlanak erre a kitüntetésre. Első alkalommal Kaintz Regina és Filotás Viktória terjesztett fel 2007-ben, amikor már tíz éve patronáltam a fiatal művészeket. Azt, hogy most engem választott díszpolgárrá a képviselő-testület, negyvenhat, közel nyolcszáz aláírást összegyűjtő barátomnak, ismerősömnek is köszönhetem. Előfordul olyan időszak az ember életében, amikor semmi nem történik vele, és olyan is van, amikor sorban állnak az elismerések – mesélt az előzményekről a tűzzománcművész.

– Miért boldogság Budafok-Tétény díszpolgárának lenni?

– Felemelő érzés a kerület jeles embereiből álló társasághoz tartozni. Örülök, hogy Munkácsy Károly, Gazdag László és Priska Tamás nyomdokaiba léphetek. A nagy elődök sokat tettek a kerületért, és ez arra kötelez, hogy továbbra is minden erőmmel támogassam a fiatal művészeket, működtessem a galériámat. Nem akarok csodát tenni, csak folytatni szeretném azt, amit eddig is csináltam.

– A vírus megjelenésével bezárta a galéria kapuit, de a programok szervezésével nem állt le, sőt, július 2-ig a kiállítását is megnézhetjük a Magdolna Udvar Művészeti Galéria különtermében.

– Tartok a fertőzéstől. A galéria zárt hely, és nem venném a lelkemre, ha valaki ott betegedne meg, így a programokhoz egy ideje a kertem szolgál helyszínül. A művészet népszerűsítése, az ifjabb generáció támogatása azonban továbbra is szívügyem maradt, és ebben, ahogy a kezdetek óta és németországi tartózkodása idején is, férjem, Pajzs Gábor „szponzorál”.

Tamás Angéla