Új fejezet a Budatétényi Rózsakert történetében

2022. július 27. szerda
2022. június 1-től hazánk legnagyobb rózsagénbankja, a Budatétényi Rózsagyűjtemény a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének fenntartásába került.
Új fejezet a Budatétényi Rózsakert történetében

A több mint 1900 fajtát bemutató Rózsakert fejlesztése érdekében az intézet az átvételt követően akciótervet készít. Ennek főbb lépései:

1. A Rózsakert kertépítészeti felmérése és jelenlegi állapotának dokumentálása 2022. augusztus 30-i határidővel. A felmérés átfogó és részletes módon rögzíti a kert és a rózsagyűjtemény jelenlegi helyzetét, a meglévő értékeket, konfliktusokat, a rendelkezésre álló humán és anyagi erőforrásokat, és mindezek alapján tervezési programot javasol a Rózsakert megújítására.

2. A Rózsakert kertépítészeti fejlesztési tervének elkészítése 2023. január 30-i határidővel. A fejlesztési terv meghatározza a legfontosabb stratégiai fejlesztési irányokat, és kiviteli szintű kezelési és megújítási terv alapján operatív beavatkozásokat javasol.

Mindezek alapján 2023 tavaszán elkezdődhet a Rózsakert megújításának első üteme.

A tervezési időszakban (2022. július–2023. január) – a felmérések és tervek elkészítésével párhuzamosan – a Rózsakert állagmegőrzésre irányuló operatív kertfenntartás folyamatos. Saját humánerőforrás, valamint professzionális külsős kertfenntartó partner részvételével történik a Rózsakert gondozása, a rózsagyűjtemény védelme.

A cél egy dekoratív, intenzíven fenntartott rózsakert fokozatos kialakítása, amely nemcsak oktatási és kutatási feladatokat lát el, hanem a kerületi lakosok számára is nívós rendezvényhelyszínt és látványkertet eredményez.

A tervezési folyamat nyitott: az első fejlesztési koncepciók kialakulását követően – 2022. október–november folyamán – lakossági fórumokon biztosítjuk a helyi közösség részvételét a tervezésben.

Kérjük, ötleteiket, észrevételeiket a tajepiteszet@uni-mate.hu e-mail címre küldjék.

 

Forrás: MATE – Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet