Ugrás a tartalomra

Új gyalogátkelők a kerületi utakon

2018. október 18. csütörtök
Ősszel folytatódik a korábban megkezdett közlekedésbiztonsági program Budafok-Tétényben, mely során a kerület három további helyszínen épít új gyalogos átkelőhelyet.
Új gyalogátkelők a kerületi utakon

A gyalogosok az útra kelők egyik legveszélyeztetettebb csoportja, ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk rájuk a közlekedés során. Budafok-Tétény önkormányzata ebben a hónapban három új zebra létesítésével szeretné még biztonságosabbá tenni számukra az úton való átkelést.

November végétől új gyalogátkelőhelyek segítik a közlekedést a Dózsa György út – III. utca, a Háros utca – Hűség utca, valamint a Háros utca – Liszt Ferenc utca kereszteződésénél.

A biztonságos átkelőhelyek létesítése nem csupán a néhány zebracsík felfestését jelenti, annál jóval többről van szó. A zebrákhoz új járdakapcsolatokat, valamint mindkét oldalon 4,5 méter hosszú és 2 méter széles felállási szakaszt alakítanak ki, ahol biztonságban várakozhatunk az átkelésre, és összekötik a tervezett, térkőburkolatú járdát a már meglévővel. A tervezett felállási és járdaszakaszra 30 cm széles taktilis kőburkolat építése is szükséges, ami a vakok, gyengénlátók közlekedését és tájékozódását segíti. A zebrák térségében kiemelten fontos a megfelelő közvilágítás, ezért lámpatesteket cserélnek és kandelábereket telepítenek a helyszíneken. A Háros utcában, a Liszt Ferenc utcai átkelőnél a Balatoni út felé tartó busz megállóját is áthelyezik, hogy teljesüljön az előírt távolság a buszmegálló és a zebra között.

A gyalogátkelőhelyek létesítésének költségét Budafok-Tétény önkormányzata saját forrásból fedezi, a burkolati jelek felfestését és a táblák kihelyezését a Budapest Közút Zrt. vállalta.