Ugrás a tartalomra

Új klímák az óvodáknak, megújuló rendelő

2024. június 05. szerda
Negyvenhárom klímaberendezést kaptak a kerületi óvodák
Új klímák az óvodáknak, megújuló rendelő

Negyvenhárom klímaberendezést telepít az önkormányzat a kerületi óvodákba. Ezzel nemcsak az óvodapedagógusok mindennapi munkáját könnyítik meg, és javítják az óvodai dolgozók és a gyermekek közérzetét, de segítenek az energiatakarékosság növelésében is, ezáltal pedig abban, hogy az intézmények valamivel jobban megfeleljenek a környezetvédelmi szempontoknak. Felújították a Batthyány utcai rendelő homlokzatát is, az önkormányzat több mint harmincmillió forintot költött a korszerűsítésre.

Budafok-Tétényben folyamatosan fejlődik az egészségügyi ellátás színvonala. Az utóbbi években az önkormányzat több milliárdot költött egészségügyi intézményeire. A kerületben ezenkívül számtalan zöldintézkedés is történt. Az energetikai felújításokon túl az elmúlt öt évben az önkormányzat kiosztott például ingyenesen 250 000 növényt a lakosságnak, kaptak a helyiek ingyen 2700 esővízgyűjtőt, 100 000 zöldzsákot és 570 komposztládát is.


Klímák a kerületi óvodáknak

Új klímák az óvodáknak, megújuló rendelőEzzel nemcsak az óvodapedagógusok mindennapi munkáját könnyítik meg, és javítják az óvodai dolgozók és a gyermekek közérzetét, de segítenek az energiatakarékosság növelésében is, ezáltal pedig abban, hogy az intézmények valamivel jobban megfeleljenek a környezetvédelmi szempontoknak.
Budafok-Tétény óvodái közül tízben már befejeződött a klímaberendezések beépítése, ilyen eszközöket kapott a Leányka, a Tündérkert, a Ficánka, a Zöldecske, az Árnyaskert, a Szivárvány és a Csicsergő Tagóvoda két épülete, valamint a Varázskastély és a Huncutka Tagóvoda. Az intézményekben nemcsak a csoportszobákat lehet majd hűteni és fűteni ezekkel a berendezésekkel, de a tornatermeket, tornaszobákat is. Három óvodában, a Rózsakert, a Bartók és a Napocska Tagóvodában szintén hamarosan klímaberendezéseket fognak telepíteni, az előzetes tervek szerin június 21-én.
Budafok-Tétény önkormányzata elkötelezett a klímavédelmi programja megvalósításában, az elmúlt időszakban szinte az összes intézményben korszerűsítették az energetikai rendszert, a kerület legújabb bölcsődéje, a Zöldike Tagbölcsőde pedig már teljes egészében alternatív energiafelhasználású technológiával épült. A kerületben ezen kívül is számtalan zöldintézkedés történt. Az elmúlt öt évben az önkormányzat kiosztott például ingyenesen 250 ezer növényt a lakosságnak, hogy ezzel is szebbé, zöldebbé tegyük a környezetünket. Kaptak a helyiek ingyen 2700 esővízgyűjtőt, amivel az ivóvízpazarlás elleni küzdelemben járt élen a kerület. Ingyenesen vehettek át az erre pályázók 100 ezer zöldzsákot a zöldhulladék összegyűjtéséhez, és 570 komposztládát is.


Felújították a Batthyány utcai rendelő homlokzatát

Befejeződött a Batthyány utca 10–12. szám alatti orvosi rendelő felújítása, a homlokzatok hőszigetelésével az épület energetikai jellemzőinek javítása. A homlokzatfelújítás költsége több mint harmincmillió forint volt (bruttó 31 673 476 forint). A munkákat még április 2-án kezdték el a kivitelezők, a felújítást május végére fejezte be az önkormányzat által megbízott vállalkozó.
Budafok-Tétényben folyamatosan fejlődik az egészségügyi ellátás színvonala. Az utóbbi években az önkormányzat több milliárdot költött egészségügyi intézményeire. Az elmúlt években felújították, napelemekkel látták el a háziorvosi rendelőket, pályázati lehetőséget biztosítanak a háziorvosainknak, és fejlesztették az egészségügyi ellátást a CT és a panorámaröntgen üzembe helyezésével is.
Közel 180 millió forint központi költségvetési forrásból és 20 millió forint önkormányzati önrész biztosításával korszerűsödött a szakrendelő eszközparkja 2018-ban. 2020-ban a kormány által biztosított Egészséges Budapest Program keretében 350 millió forint központi költségvetési forrást nyert el a rendelőintézet, melyhez önkormányzatunk további 55,2 millió forint önrészt különített el.
Az összegből modern orvosi műszereket, diagnosztikai eszközöket (EKG, ABPM készülék, új digitális röntgengép, fogászati panorámaröntgen, ultrahang és elektroterápiás készülékek, cisztoszkóp, defibrillátor) szereztek be.
Szintén az Egészséges Budapest Program segítségével, központi költségvetési forrásból és önkormányzati önrészből valósult meg a III. utcai, a Batthyány utcai gyermek- és felnőtt háziorvosi rendelő, védőnői helyiségek, a XII. utcai, a Gádor utcai, a Kapu utcai, valamint a Magasház utcai felnőttrendelő és a Tolcsvay utcai gyermekfogászat megújítása.
(VH)

Új klímák az óvodáknak, megújuló rendelő