Ugrás a tartalomra

Új konyha a tűzoltóknak

2021. július 12. hétfő
Az önkormányzat támogatásával végeztek felújítást
Új konyha a tűzoltóknak

Elkészült a Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs konyhájának felújítása, melyet Karsay Ferenc polgármester, Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornok igazgató, Markos Zoltán tű. ezredes gazdasági igazgatóhelyettes és Pócsik Attila tű. ezredes kirendeltségvezető tekintett meg június 16-án. Ott János őrsparancsnokot kérdeztük a felújításról és a tűzoltóság munkájáról.

Nemrégiben 1,2 millió forintból újulhatott meg az önkormányzat támogatásának köszönhetően a tűzőrség konyhája. Hogy történt ez?

– Gyakorlatilag egy komplett új konyhát kaptak a kollégák, amely nem elhanyagolható egy tűzoltó szolgálati csoport életében. A fiúk maguk tervezték és kivitelezték, a támogatást az önkormányzat adta hozzá. Új sütő, tűzhely, kisgépek és konyhabútor került be, ez pedig jelentősen emeli a tűzoltók komfortérzetét.

Az elmúlt években milyen felújítások történtek az épületben és a tűzoltók hogy tudnak hozzájárulni a munkálatokhoz?

– Folyamatosan dolgozunk azon, hogy mindig egy kicsit előrelépjünk, állandó feladat a laktanya állagmegőrzése, modernizálása, korszerűsítése. A kisebb munkálatokat a tűzoltók maguk végzik. Ilyen például a belső festés, szolgálatparancsnoki helyiségben bútor készítése, laminált padló lerakása, kamerarendszer kiépítése vagy éppen a konditerem falazása.

Az elmúlt időszakban milyen esetek voltak a jellemzőek a kerületben?

– Alapvetően elmondható, hogy a tűzoltók munkáját mintegy ¾ részben a műszaki mentések (pl. balesetek) teszik ki, míg megközelítőleg ¼ a tűzesetek száma. A közelmúltban a kerületben több avartűz is volt, de lakástűzeknél is volt dolguk a kerületi tűzoltóknak.

A kertben történő tűzrakás, kerti hulladékok égetése tilos az egész főváros területén, mi ennek az oka? A kerti sütögetést hogy tegyék a lakók, hogy ebből ne legyen baj és a szomszédot se zavarják?

– A Budapest Főváros szmogriadótervéről szóló Budapest Főváros Közgyűlésének 69/2008. (XII. 10.) önkormányzati rendelet határozza meg, hogy a kerti hulladékot tilos elégetni, helyette pedig a komposztálás ajánlott. A kertben grillezni, bográcsozni lehet, de alapvetően azt javasoljuk mindenkinek, hogy soha ne hagyja a tüzet felügyelet nélkül, mindig készítsen be oltásra alkalmas dolgot, anyagot (pl. tűzoltókészülék, homok), a gyerekeknek ne engedjük meg, hogy a tűzzel játsszanak és a háziállatokat is próbáljuk meg kordában tartani, nehogy felborítsák a grillt. Csak akkora tüzet szabad rakni, amelyet biztonsággal el is tudunk oltani. Ha pedig viharos lesz az idő, azonnal oltsuk el a tüzet és inkább bent folytassuk a főzést-sütést.

(Viszkocsil Dóra)