Ugrás a tartalomra

Új konzervatív erő alakul

2021. április 29. csütörtök
Kiemelt feladatot kapott az Európa Tanácsban Németh Zsolt
Új konzervatív erő alakul

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a demokráciával és politikai ügyekkel foglalkozó szakbizottságának elnökévé választotta meg Németh Zsoltot, a Fidesz–KDNP Budafok-Tétényben élő országgyűlési képviselőjét. Németh Zsolt ennek kapcsán munkatársunknak elmondta: a Fidesz Európa tanácsi delegációja csatlakozott az Európa Tanács Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakciójához. A frakció meghatározó erejét mások mellett a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), valamint két olasz párt, a Liga, illetve a Fratelli d’Italia tagsága jelenti. Ez kezdete lehet egy új keresztény, konzervatív, jobboldali pártcsalád létrehozásának az Európai Parlamentben is.

Németh Zsolt elmondta azt is, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének munkájában részt vevő tagjai továbbra is az Európai Néppártban (EPP) tevékenykednek. A közgyűlés két legnagyobb frakciójában ezáltal adottak a magyar érdekek képviseletének jó feltételei.

Az új megbízatásáról szólva kiemelte: az elnöki pozíció betöltése azért is fontos, mert ezáltal Magyarország még sikeresebben tudja majd megvalósítani a május 21-től kezdődő, féléves Európa tanácsi elnöksége munkaprogramjának prioritásait.

A politikus közölte, az Európa Tanács magyar elnöksége a fél év során hangsúlyt kíván helyezni a nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományai tiszteletben tartásának erősítésére, a nemzeti kisebbségek védelmére, a családvédelemre, a vallások közötti párbeszéd előmozdítására, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra, illetve a kiberbűnözés kezelésére, valamint a környezetvédelem kérdéseire egyaránt. – A magyar elnökség lehetőséget teremt arra is, hogy megmutassuk azt a gondolkodásmódot, azt az értékrendszert az európai színtéren, amit a magunkénak vallunk – tette hozzá Németh Zsolt.

Németh Zsolttal interjú készült a kinevezése kapcsán a Karc FM rádió Álláspont című műsorában, amely meghallgatható a rádió honlapján Álláspont (2021. 04. 25. 7:00 – 8:00) címen.

(VH)

Új konzervatív erő alakul

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a magyar delegáció vezetője és Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke strasbourgi találkozójukon