Ugrás a tartalomra

Új pompájában a Nagytétényi Iparoskör

2019. október 21. hétfő
Többévnyi gyűjtés és hat hónapnyi restaurálás után október 6-án ünnepélyes körülmények között újraavatták és megszentelték a  Nagytétényi Iparoskör zászlaját a Szelmann Házban.
Új pompájában a Nagytétényi Iparoskör

Dobszó kíséretében hozta be Baki László, a Nagytétényi Sportegyesület elnöke a Nagytétényi Iparoskör zászlaját a színházterembe. Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elsőként Bánhegyi Ferenc történész emlékezett az aradi vértanúkra és osztotta meg gondolatait a tetteikről. 

93 évvel ezelőtt, 1926. július 28-án avatták fel a Nagytétényi Iparoskör zászlaját, melyet közadakozásból készíttettek el. Dindi István helytörténész a kör történetéről és jelentőségéről beszélt. Bakos Miklós vállalkozó és Spiller Károly, akinek a családja hosszú évekig őrizte a zászlót a padláson – így megóvva az utókornak – felkötötték a restaurálva feliratú új masnit a régi mellé. 1926-ban 337-en támogatták a zászló elkészítését, most hetvenen adakoztak a lobogó megmentéséért, az összes felajánló neve megtalálható a zászló rúdján. A fél évig tartó munkát Mátyás Eszter, a Nemzeti Múzeum textilrestaurátora végezte, melynek költsége 1 650 000 forint volt. Száva István Zászlóavatás című versét Vincze Márton színművész adta elő, majd Fülöp Ákos atya megáldotta a zászlót. Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében a következőket mondta: „A Nagytétényi Iparoskör zászló 1926-os felavatása után nemcsak a nagytétényi ipar fejlődésének lett szimbóluma, hanem az összetartozást és a felpezsdülő közösségi életet is jelképezi.” A Nagytétényi Iparoskörnek civil szervezetként nemcsak az iparosok összefogása volt a célja, hanem a színvonalas szellemi, és a pezsgő társas élet megteremtése is, színházi előadásokat, táncmulatságokat, teaesteket szerveztek. Az ünnepség végén a színpadon a Passé Tánccsoport erre az alkalomra készített műsorát adta elő, melyet Czene Bánhidi Petra művészeti vezető álmodott meg.

(Viszkocsil Dóra)