Ugrás a tartalomra

Új rájasimogató a Tropicariumban

2023. január 23. hétfő
A tengerek és édesvizek élővilágából kaphatunk ízelítőt a Camponában.
Új rájasimogató a Tropicariumban

Egzotikus hüllők és kétéltűek, kis majmok, madarak és több ezer színes halfaj lakik a budatétényi Tropicariumban, ahol a 12 méter hosszú üvegalagút fölötti, 1,4 millió literes cápaakváriumban tőlünk karnyújtásnyira úsznak el a homoki tigris- és barna szirtcápák. Az aligátorok lakhelyén negyedóránként elered a trópusi eső, a nemrégiben felújított és a napokban hivatalosan is átadott rájasimogató medence tengerlakóival pedig tapintás útján is megismerkedhetnek a látogatók.

A nemzeti színű szalag átvágását megelőzően a létesítményt megálmodó Farkasdi Károly a kezdetekről mesélt a medencénél. A sikeres üzletember elmondta, hogy harmincnégy éven át élt Svédországban, ahol a cápás filmek hatására fiaival létrehozta Európa első Tropicariumát Kolmardenben. Rá tíz évre a Campona Bevásárlóközpont épületében megnyitották a Tropicarium-Óceanárium névre hallgató, 3000 m²-t elfoglaló létesítményt, Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumát.

– Mindig vágyódtam arra, hogy itthon is megteremtsek valamit. A látogatóink számából úgy érzem, ez sikerült. Idén már elmondhatjuk, hogy tízmillióan ellátogattak hozzánk fennállásunk huszonhárom éve alatt. A covid időszakban mi is zárva voltunk tizenhat hónapig, de senkit sem bocsátottunk el a dolgozóink közül. Ezalatt végeztük el a felújításokat, és elkészült az új rájasimogató is – mutatott körbe Farkasdi Károly, akinek idősebb fia, Stefán Svédországban, fiatalabb gyermeke, Tamás itthon vezeti a Tropicariumot.

– A megnagyobbított, negyvenkét négyzetméter alapterületű, kör alakú, üvegfalú medencében közel ötvenezer liter vízben úszkálnak a ráják, búvóhelyül a medence alján lerakott négy tonna homok és korallzúzalék szolgál – tudtuk meg a megnyitón Farkasdi Tamástól, aki azt is elárulta, hogy huszonöten dolgoznak azon, hogy az állatok és az őket megcsodálni vágyó látogatók jól érezzék magukat náluk.

A rájasimogató medence átadásán Karsay Ferenc polgármester és Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester is részt vett.

– A cápás állatkert kerületünk egyik ékköve. A Farkasdi családnak köszönhetően gyermekeink itt olyan ismeretekhez juthatnak, amelyekhez egyébként nagyon nehezen férnének hozzá. A kerületi óvodások, iskolások rendszeresen látogatják a Tropicariumot, és ezt önkormányzatunk igyekszik támogatni – mondta a kerület vezetője, aki hozzátette, nem kis büszkeséggel tölti el, hogy az itt élő családok és a külföldiek körében is nagyon népszerű ez az országban egyedülálló létesítmény.

Tamás Angéla

Fotók: Horváth Tamás