Ugrás a tartalomra

Új szakaszába lépett a védekezés

2020. május 10. vasárnap
Budapesten és Pest megyében hatályban marad a kijárási korlátozás, a kerületben védőfelszereléseket osztanak és ózongenerátorokkal fertőtlenítenek
Új szakaszába lépett a védekezés

Megkezdődött a járvány elleni védekezés második szakasza, új szabályok léptek életbe vidéken – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet, hogy Budapesten és Pest megyében továbbra is hatályban maradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések.

Új szakaszába lépett a védekezés  Új szakaszába lépett a védekezés

A többi megyében az üzletek, a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, a strandok, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek nyitva tarthatnak – mondta. Budapestről csak indokolt esetben lehet elutazni vidékre, vidékről viszont szabadon lehet Budapestre jönni. Az alezredes elmondta azt is: az üzletek korlátozott nyitva tartására érvényes szabályok nem vonatkoznak a szolgáltatásokra, például a fodrászokra, kozmetikusokra, de azt kérik a szolgáltatás nyújtóitól és igénybevevőitől, hogy fokozottan tartsák be a higiéniai előírásokat. A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint mindenki köteles az üzletben, tömegközlekedési eszközön szájat és orrot eltakaró sálat, kendőt vagy orvosi maszkot viselni, vagyis a futároknak, taxisoknak nem kötelező, de ajánlott a maszkviselés.

Kerületünk országosan is egyedülálló, összesen 58 g/h kapacitású ózongenerátoros fertőtlenítéssel is készül a lakosság védelmére, amely nemcsak az önkormányzathoz tartozó zárt helyiségek, de a karantén alól feloldott magánlakások vírusmentesítését is lehetővé teszi. Ezenkívül folytatódott a védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek beszerzése és kiosztása, miközben hamarosan gyorstesztek is érkezhetnek a fővárostól. A Maradj Otthon! Segélyszolgálat is készen áll az esetleges krízishelyzetek kezelésére a Klauzál Házban. Budafok-Tétény önkormányzata alapfeladataként gondoskodik a kerületi rászorulók ellátásáról. A segélyszolgálat tevékenysége mellett a Szociális Szolgálat munkatársai segítenek mindazoknak, akik nem képesek megoldani bevásárlásukat, étkezésüket vagy ügyeik intézését. Jelenleg képesek a jelentkezők ellátására, de arra az esetre, ha hirtelen növekedne az igény, lehetőség van önkéntes tartalékos segítőként regisztrálni az onkentes22.hu oldalon.