Ugrás a tartalomra

Újabb budafok-tétényi felhívás a magyarországi önkormányzatokhoz

2016. március 03. csütörtök
Összefogásra, további támogatásra van szükség: a kárpátaljai magyar gyerekek napi egyszeri iskolai étkezése is veszélybe került! - „A hosszú távú segítségnyújtásban hiszünk”
Újabb budafok-tétényi felhívás a magyarországi önkormányzatokhoz

Az egy éve indult hosszú távú segítségnyújtás nem ért véget: a kárpátaljai magyar iskolás gyerekek menzai étkeztetésének támogatásáért adománygyűjtést indít Budapest XXII. kerületének önkormányzata.  A székely zászlót elsőként kitűző magyarországi közintézményként Budafok-Tétény  Önkormányzata, annak vezetése ismét a hazai települési önkormányzatokhoz, polgármesterekhez fordul. A tavaly márciusban közzétett felhíváshoz hasonlóan, ezúttal is arra kérik a magyarországi települések vezetőit, csatlakozzanak a mostani felhíváshoz, indítsanak a budafok-tétényihez hasonló, helyi adománygyűjtő akciókat.

A Magyar Református Szeretetszolgálat budapesti logisztikai bázisán tartott március 3-i, csütörtöki sajtótájékoztatón Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere bejelentette: sikeresen zárult a januárban indított „nemcsak kenyérrel él az ember” mottójú budafok-tétényi adománygyűjtési akció is a kárpátaljai magyarokért. Ezúttal civil kezdeményezésre, az önkormányzat támogatásával több ezer könyvet gyűjtött össze a Budapest XXII. kerületének lakossága. A Magyar Református Szeretetszolgálatnak köszönhetően az adomány egy része már eljutott a kárpátaljai társtelepülésre, Mezőkaszonyba, a helyszínre szállított könyvekhez mostantól bárki hozzáférhet a községi- és iskolai könyvtárban. A március elején induló újabb szállítmány a könyvek mellett asztali számítógépeket és egyéb lakossági adományokat is tartalmaz. Szabolcs Attila, a kerület országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke azt hangsúlyozta: égető szükség van újabb pénzadományokra is, hiszen 2016 januárjától az ukrán állam lényegében megszüntette az iskolai étkeztetés normatív támogatását, a szülők döntő többségének fizetnie kell ennek költségeit, közülük sokan azonban nem képesek erre, így egyre több gyerek elesik a napi egyszeri iskolai étkezéstől is.  Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke rámutatott: a kárpátaljai járási és települési önkormányzatok csak töredékét tudták átvállalni az iskolai étkeztetés költségeinek, annak ellenére, hogy a gyerekek napi egyszeri étkezési „fejadagja” nem éri el a 100 Ft-nak megfelelő ukrán hrivnyát. Lényegében azok a gyerekek is alultápláltak, akik egyáltalán hozzájutnak a napi egyszeri meleg ételhez - hangzott el. A sajtótájékoztatón Karsay Ferenc polgármester kiemelte: „Csak a hosszú távú segítségnyújtásban hiszünk, az egyszeri kampányok nem jelentenek igazi megoldást.”

A mostani felhívást számos korábbi akció előzte meg: Budafok-Tétény tavaly az elsők között reagált Orbán Viktor miniszterelnök akkori felkérésére, hogy a súlyos ukrajnai gazdasági válságra, háborús helyzetre való tekintettel minden nagyobb magyarországi település válasszon magának egy-egy kisebb kárpátaljai települést, amelyet a testvér-települési kereteken túlmenően hosszabb távon is támogat. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség javaslata alapján Budafok-Tétény választása a határ menti, beregszászi járásbéli Mezőkaszonyra esett.

Az akkori közös felhívás hatására közel 2 millió forint gyűlt össze az önkormányzati felajánlásnak és a kerületben összegyűjtött lakossági adománynak köszönhetően, amelyet egy éven át a mezőkaszonyi óvodás gyermekek étkeztetésének támogatására fordítottak. Ezt követően a Budafok-Tétényi önkormányzat közreműködésével egy újabb helyi kezdeményezés eredményeként 67 db. személyre szóló Mikulás-csomagot kaptak a mezőkaszonyi óvodások és öt felújított asztali számítógépet a társtelepülés oktatási intézményei.

 


Szepesfalvy Anna alpolgármester és Szabolcs Attila, a kerület országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke volt március 3-án az M1 Ma délelőtt című műsorának vendége a témával kapcsolatban. A beszélgetés itt nézhető meg. (A videóban 32.20-tól 40.55-ig)


A március 3-i budapesti sajtótájékoztatóról beszámolt az Echo Tv esti hírműsora, a Híróra is. (A videóban 21.29-től 23.43-ig)

Beszámoló a közös budapesti sajtótájékoztatóról az M1 március 3-i 18 órai Híradójában. (A videóban 17.00-tól 18.25-ig)


 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2016/03/14/ujabb-budafok-tetenyi-felhivas-a-magyarorszagi-onkormanyzatokhoz/