Ugrás a tartalomra

Biztonságosak-e az élelmiszerek?

2019. május 01. szerda
A Nébih előadásai a Vigyázunk rátok! prevenciós programon
Biztonságosak-e az élelmiszerek?

Új taggal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal bővült a Vigyázunk rátok! elnevezésű ingyenes prevenciós programsorozat, melynek fő támogatója Budafok-Tétény önkormányzata. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló játékos előadások új hasznos ismeretanyaggal bővítik a kicsik tudását.

A Nébih, jogelődjeit ideszámítva, már 130 éve végzi munkáját Magyarországon. „Mára a boltokban kapható élelmiszerek kifejezetten biztonságosnak mondhatók, a probléma sokszor a háztartásokban van” – mondta Szakos Dávid programfelelős. Hozzátette: a legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedéssel járó esemény azért következik be, mert az otthonunkban nem megfelelően tároljuk az alapanyagokat. A gyerekeknek tartott játékos előadás erre a problémára mutat rá és ad megoldást. A Huncutka Tagóvoda gyermekei először azt tanulták meg, hogy miért fontos bevásárlólistát írni, és hogy a vásárláskor a hűtött árut mindig a végén kell a kosárba rakni. Arra a kérdésre, hogy mi az első teendő, ha hazaértünk, mindenki együtt válaszolta, hogy a kézmosás, de nem mindegy, hogyan. Egy varázsszappan segítségével ezt is megtanulták a gyerekek. A felgyorsult hétköznapok hatására egyre több a háztartásokban a félkész vagy kész étel, aminek a szavatosságát nem mindig nézik meg a felnőttek. Erre külön felhívta a gyerekek figyelmét a Nébih szakembere. November 30-ig a hivatal mellett a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőállomás, a Magyar Vöröskereszt, az ELTE Biológiai Intézet Mikrobiológiai Tanszék és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete munkatársai tartanak ingyenes, izgalmas előadásokat a gyerekeknek a Campona Játszóházban.

(Viszkocsil Dóra)