Ugrás a tartalomra

Újbudai faültetés budafok-tétényi közreműködéssel

2017. november 22. szerda
Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a parlament külügyi bizottságának elnöke és Király Nóra, Újbuda alpolgármestere is részt vett a „férfiak felelősségét” jelképező faültetésen a szomszédos Újbudán.
Újbudai faültetés budafok-tétényi közreműködéssel

"Férfi felelősség fáját" ültettek Budapest XI. kerületében, Újbudán, a Fegyvernek utca 2-4. szám alatt található füves területen vasárnap, a nemzetközi férfinapon – számolt be az eseményről az MTI alapján az önkormányzati portál. Az ujbuda.hu-n megjelent cikkben Németh Zsoltot, az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét idézik, aki azt mondta: „a férfiak történelmi szerepe harcolni, megteremteni a család létbiztonságát, küzdeni a nemzet érdekében.”

 

Úgy fogalmazott, hogy egy szélsőséges feminista vélekedés szerint a férfiak elnyomják, kizsákmányolják a nőket. Feltette a kérdést: lehet-e úgy élni, hogy az emberiség egyik fele hadat visel a másikkal szemben, normális állapot-e ez? Szavai szerint a Férfiak Klubja megfelelő választ adott a feminista megközelítésre, amikor nem ellentámadást indított, nem egy maszkulinista mozgalmat hozott létre, hanem azt mondta, nézzük meg, mely értékek tudnak összetartani egy családot, milyen felelőssége van a férfinak a nő és a gyermekek irányában. A férfiak terhe nem jelentéktelen, amit az is jelez, hogy különböző társadalmi devianciák sújtják őket, mint például az alkoholizmus és az öngyilkosság - jelentette ki.

 

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, manapság is megvan az a felelősség-megoszlás, hogy a nő az otthon biztonságát, harmóniáját teremti meg, a férfi pedig az otthont. Nemcsak a jogok fontosak, hanem a kötelességek is. A társadalom építése arra támaszkodhat, hogy a férfiakban megjelenik a felelősség - jelentette ki. Fontosnak nevezte, hogy a férfiak vállalják a családdal, a házassággal összefüggő kötelességeiket. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy már több mint százmilliárd forint értékben vették igénybe a párok a családi otthonteremtési kedvezményt, és tízezernél is több gyermeket vállaltak az intézkedésnek köszönhetően. A házasságkötések száma tavaly húszéves rekordot döntött - sorolta.

 

Király Nóra (Fidesz-KDNP), Újbuda alpolgármestere, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója azt mondta, a kerület büszke arra, hogy a fővárosban először itt ültetnek "Férfi felelősség fáját". Újbuda családbarát, helyi szinten is meg tudja mutatni a kormányzat politikáját - hangoztatta. A XI. kerületben nő a népességszám, bővítik az óvodai férőhelyeket, bölcsődéket építenek, baba- és jegyescsomagot vezettek be, arra biztatják a fiatalokat, hogy mielőbb házasodjanak. Újbuda rendületlenül hisz a család intézményében, a férfi és a nő szövetségében - nyomatékosította Király Nóra.

 

Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója és elnöke arról beszélt: úgy érzékelik, hogy az iparosodás óta a férfiak alulbecsülik a családban betöltött szerepüket. "A mi karakterünk végzetesen elkezdett hiányozni" a minta átadásából - fogalmazott. Azt mondta, a férfinak nem egyedül kell eltartania a családot, hanem a nővel közösen. Ha az együttműködés hiányában megbomlik a magánélet, akkor mindennek az értelme odavész - emelte ki. Bedő Imre úgy vélekedett, hogy reményt kell kelteni, és ők a férfiakat motiválják. Férfi értékek nélkül nincs jövő, és a jövő otthon épül - mondta.

 

A Kárpát-medencében mindenhol diófát akarnak ültetni; a növény azért is szimbolikus, mert hinni kell benne, ugyanis sok idő, amíg termőre fordul - tette hozzá a Férfiak Klubjának alapítója és elnöke.

 

FOTÓ: ujbuda.hu