Ugrás a tartalomra

Újraszentelték a tétényi Szelman Ignác sírját

2020. november 05. csütörtök
Szelman Ignác vendéglős sírjának felújítását az önkormányzat is támogatta
Újraszentelték a tétényi Szelman Ignác sírját

Szemerkélő esőben gyülekeztek az emlékezők a Budafoki Temetőben, hogy Szelman Ignác nagytétényi vendéglős sírjának újraszentelésén részt vegyenek, leróják tiszteletüket.

– Áldd meg, Urunk, ezt a síremléket! Erősítsd meg kegyelmedben, szeretetedben azokat, akik itt imádkozva hozzád fordulnak. Segíts, hogy tudjunk tanulni az előttünk jártaktól – mondta Fülöp Ákos esperes, nagytétényi plébános.

– Budafok-Tétényben tiszteljük a hagyományokat, és ebben Nagytétény különösen élen jár. Az 1881-ben született Szelman Ignác a kerület emblematikus figurája volt, akihez nemcsak ételre, italra és egy jó kuglizásra tértek be az emberek, de segítséget kérni és melegedni is. A két világháborút megélt kocsmáros érzékeny és melegszívű ember volt, ételt adott a szegény embereknek, segítette a hadiárvákat és özvegyeket. Vendéglője közösségi és kulturális központ volt, a bálok és lakodalmak kedvelt helyszíne. Itt működtek a civil szervezetek (Nagytétényi Iparoskör és Nagytétényi Iparos és Sport Egylet) és a színjátszó egyesületek. A kocsma a múlt század első felében a tétényi iparosok legfontosabb találkozóhelyének számított. Szelman Ignác keményen dolgozott és soha nem feledkezett meg arról, honnan jött, összetartotta a közösséget, ahogy a nyomdokaiba lépő Nagytétényi Polgári Kör is – beszélt az 1958-ban elhunyt nagytétényi kocsmárosról Karsay Ferenc polgármester.

Szelman Ignác alig húszévesen felszolgálóként érkezett Nagytéténybe, majd 1915-ben feleségül vette a kocsmáros lányát, így övé lett a kocsma, amely az államosításig Szelman Vendéglőként, majd kultúrházként, később művelődési házként működött. A rendszerváltás után a Nagytétényi Polgári Kör kapta meg az épületet.

Kludák Erzsébet, a Nagytétényi Helytörténeti Kör vezetője beszédében a néhány érdekesség mellett megemlítette, hogy egy hiba folytán az 50-es években még helyesen Szelman néven szereplő épület Szelmann névre változott, amely így ment át a köztudatba.

A sír felszentelése után a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Lászlóné Varga Éva köszönetet mondott Várkonyi István kőfaragó mesternek a sírkő felújításáért, az önkormányzatnak pedig az anyagi segítségéért, majd a polgármesterrel és Kludák Erzsébettel elhelyezték a koszorút Szelman Ignác sírján.

(Tamás Angéla)