Ugrás a tartalomra

Ünnep, fagyos hangulatban

2015. március 26. csütörtök
A Székely szabadság napján Szabolcs Attila országgyűlési képviselő Marosvásárhelyen emlékezett
Ünnep, fagyos hangulatban

Rendhagyó márciusi esemény vendége volt Szabolcs Attila, Budafok-Tétény országgyűlési képviselője Marosvásárhelyen, a Székely szabadság napján. A székelyek zászlókitűzési jogát támogató akciót még polgármesterként – Németh Zoltán jelenlegi alpolgármester és Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök közreműködésével – kezdeményező képviselőt riporterünk is elkísérte a „tiltott városba”.

– Budafok-Tétényről néhány évvel ezelőtt hallottam először, de megjegyeztem a nevet, mert akkor kaptunk onnan segítséget, amikor a zászlónkat le akarta szedni a házamról a rendőr. Amikor ott kitűzték a lobogót, és szerte a földgolyón tízezrek csatlakoztak, a rendőr is elnézőbb lett. Ma is ott van a tornác fölött, nem golyózzák ki – fejti ki mosolyogva egy középkorú úr Marosvásárhely főterén, ahol ma is áll Európa egyik első impozáns művelődési központja, a Kultúrpalota. Az évszázados épületben emlékezett 2015. március 9-én – a Székely szabadság napja előestéjén – a székelység az 1848–49-es szabadságharcot követő legnagyobb felkelési kísérlet 1854-ben kivégzett három fiataljára. A helyiek szerint Verne Gyula a történések nyomán írta meg világszerte népszerű művét, a Sándor Mátyást. Az idei március 10-i Székely szabadság napja nyilvános rendezvényét betiltotta a hatalom, csak azt engedélyezték, hogy magánszemélyként róhassa le kegyeletét bárki az emlékműnél, a belváros közeli Postaréten. – Idén felemásra sikeredett a megemlékezés – utalt a történésekre Szabolcs Attila, aki a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnökeként, az ünnep előestéjén a Kultúrpalotában szólt az egybegyűltekhez, majd 10-én a „polgári sétán” – felesége és több helyi közszereplő társaságában – virágot vitt az emlékobeliszkhez. Az eseményt folyamatosan filmezték a hatóságok képviselői, Marosvásárhelyt több mint ezer rohamrendőr lepte el. A képviselőt és a kísérőit szállító kisbuszt a határon oda-vissza félreállították. A Székely szabadság napján semmilyen rendbontás nem történt.

– Pesten mit szólna bármelyik közösség, ha valamelyik emlékünnepét betiltanák? Biztos azt mondanák, hogy Európai Unió meg közös értékek… Hát, itt Marosvásárhelyen 2015-ben ez van, figyeljenek ránk, ha tehetik – mondta a búcsúzásunknál egy idős székely bácsi. 

Sengel Ferenc

 

Március idusán a Partiumban  

A jelképes politizálás fontosságáról beszélt a magyar nemzeti ünnep alkalmából tartott március 15-i nagyváradi ünnepségen Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A magyar Országgyűlés nevében Szabolcs Attila, a nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke mondott beszédet a Szacsvay-szobor előtt. – Kérjük az itt élő nemzetek fiait, segítsenek abban, hogy mindannyian felvirágoztassuk Erdélyt, a Partiumot, a Bánságot – fogalmazott a politikus.