Ugrás a tartalomra

Ünnepélyesen átadták a Budafoki Szomszédok Piacát az új köztérrel, valamint a Stáció lépcsőt és kertet Budafok-Tétényben

2016. március 31. csütörtök
Az elkészült létesítményeket a lakosság már birtokba vehette, a város vezetői a közös ünnepi átadással azonban megvárták a tavasz beköszöntét, hogy az új terek teljes pompájukban mutathassák meg új arcukat.
Ünnepélyesen átadták a Budafoki Szomszédok Piacát az új köztérrel, valamint a Stáció lépcsőt és kertet Budafok-Tétényben

A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával új piac és köztér épült Budafok-Tétényben, valamint megújulhatott a Stációk menti lépcsősor, a Stáció Kert, kilátóval, a Kálvária park és környezete, melyben a Magyar Zarándokút jelzői is helyet kaptak. Az elkészült létesítményeket a lakosság már birtokba vehette, a város vezetői a közös ünnepi átadással azonban megvárták a tavasz beköszöntét, hogy az új terek teljes pompájukban mutathassák meg új arcukat.

Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta tervezte egy a városképhez illeszkedő új piac és hozzá kapcsolódó közösségi tér kialakítását. „Egy piac nem csupán kereskedelmi szempontból fontos egy város számára, hanem városképi, településfejlesztési szempontból is: egyben a mai kor agórája, találkozási pontja is.” – mondta a sajtótájékoztatóval egybekötött átadóünnepségen Karsay Ferenc polgármester.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta: az új piac szebb, komfortosabb, tisztább és rendezettebb a réginél. Úgy fogalmazott, 2013-ban azért hívták életre a TÉR_KÖZ pályázatot, hogy Budapest közösségi terei – a fővárosi és a kerületi önkormányzatok, valamint a helyi civil és gazdasági szereplők összefogásával – megújuljanak. Két év alatt összesen 37 projekt támogatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés, ezek közül 9 már elkészült, 18 pedig ez év végéig befejeződik, további 10 kerületi projekt esetében a támogatási szerződés előkészítése folyamatban van. A 2015 végéig az említett beruházásoknak köszönhetően több mint 75 ezer négyzetméter közterület és zöldfelület újult meg a fővárosban – mondta a budafok-tétényi ünnepségen Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

A budafoki beruházások megvalósulása széleskörű összefogás eredménye: a TÉR_KÖZ pályázatot kiíró fővárosi önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, a kerületi civil szervezetek és a piac bérlőinek együttműködésén alapszik. A piac és a hozzá tartozó köztér terveit Kertész András és csapata készítette, amelyekről már több hazai és nemzetközi szakmai fórumon is elismeréssel írtak. A fejlesztés hatására érezhetően megélénkült a budafoki piac forgalma, és ennek pozitív hatása tapasztalhatják a környékbéli kereskedők, üzlettulajdonosok is, a magas színvonalú, igényesen kialakított új épület lendületet ad a kerület kiskereskedelmének. Ez közvetve hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez, a környékbeli ingatlanok értéknövekedéséhez, egy élhetőbb kerületközpont kialakulásához.

Szintén a TÉR_KÖZ pályázat keretében valósulhatott meg  „A Stáció lépcső és a budafoki kálvária és környezete rehabilitációs jellegű megújítása” , Rimely Károly, Rimely Ádám és Holtság Ágnes tervei alapján. A program által érintett terület magában foglalja a Péter-Pál utca egy rövid szakaszát, a Stáció lépcsőt és utcát, a Péter-Pál Kápolna telkét, a vele szemben található üres önkormányzati telket, a Kálváriahegy utca felső részét, a Szikla utca alsó szakaszát és a Golgota telkét. A fejlesztések a település épített környezetének megóvását, a lakossági, illetve egyházi igényeket és a helyi turizmus fellendülését is szolgálják. A Stáció Kert mindenki számára nyitva áll: április 1. és szeptember 30-a között 8-21 óráig, október 1. és március 31-e között 8-19 óráig várja a látogatókat. A helyszín csoportok fogadására, rendezvények megtartására is alkalmas.

A lakosságnak rendezett délutáni átadó ünnepségen a Budafok Big Band, valamint több kerületi általános iskola énekkara és tánccsoportja is szórakoztatja a közönséget. Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, a munka nem ért véget, Budafok-Tétény belvárosának városképi megújulása idén tovább folytatódik.

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2016/04/04/a-budafoki-szomszedok-piacanak-epitese-kepekben/

Az esemény kapcsán interjút adott az Inforádiónak Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is. A riporter Sipos Ildikó. Az interjú meghallgatható itt.

Az átadóünnepségen nyilatkozott az Inforádiónak Karsay Ferenc polgármester is. A vele készített interjú meghallgatható itt.