Ugrás a tartalomra

Úszásban kiemelkedő, tanulásban példamutató

2023. augusztus 01. kedd
Sikert sikerre halmoz a Munkácsy Károly-díjas Molnár Dóra
Úszásban kiemelkedő, tanulásban példamutató

Nehéz lenne felsorolni egyetlen újságcikkben azokat az eredményeket, amelyeket Molnár Dóra úszó az utóbbi egy év alatt elért, ezért nem is törekszünk erre. A Budafóka SE versenyzője a sikerei kapcsán a Városházi Híradó rendszeres szereplője, így olvasóink folyamatosan nyomon követhetik, mikor, milyen nagyszabású versenyen indult és szerzett érmet, érdemeit mely alkalmakkor ismerték el és jutalmazták Budafok-Tétényben. A 2022-ben az Év Sportbüszkeségének választott Molnár Dóra az utóbbi két évhez hasonlóan az idén is elnyerte a Munkácsy Károly-díjat, amelyet azok a fiatalok kaphatnak meg, akik kiváló sporteredményeik mellett az iskolában is remek teljesítményt nyújtanak.

A Kempelen Farkas Gimnázium – ma már mondhatjuk, hogy 11.-es – diákjával az utóbbi hónapokról és a nyárról beszélgettünk.

– Milyen versenyeken indultál a Peruban megrendezett, őszi ifjúsági úszó-vb után, ahol négy világbajnoki címet is szereztél?

– A felnőtt rövid pályás országos bajnokságon 200 m háton nyertem, 100 m háton pedig 2. lettem. Az ifjúsági rövid pályás országos bajnokságon majdnem minden számban elindultam, és 10 éremmel jöttem haza. Ezeken a bajnokságokon 25 méteres medencében úsztunk. Idén a felkészülést segítő kisebb versenyeken vettem részt, ezek mellett a felnőtt országos bajnokságon 100 és 200 m háton is harmadikként értem célba, 100 m gyorson pedig 4. helyen végeztem.

– Mi vár rád a következő hetekben?

– Ebben az évben kvalifikáltam a LEN Junior Európa-bajnokságra, amely július 4-én kezdődik Belgrádban. Itt 200 és 100 m háton, 100 m gyorson és a váltókban úszom majd. A felnőtt vb-re (20. FINA világbajnokság, Fukuoka – a szerk.) is kvalifikáltam magam 100 m háton és a váltókban. Ez Japánban lesz július 23-tól, de már 12-én elutazunk egy tíznapos edzőtáborba, hogy hozzászokjunk az ottani körülményekhez. Júliusban összesen két napot töltök itthon. A vb után lesz még egy korosztályos országos ifjúsági bajnokság, de utána nekem is elkezdődik a nyári szünet. Azt tervezzük a családdal, hogy akkor nyaralni megyünk.

– A Munkácsy Károly-díjat nyilván a tanulmányi eredményedért is megérdemelted. Hogy zártad a tizedik osztályt?

– Nagyon örülök, mert sikerült kitűnő bizonyítványt szereznem. Jövőre két fakultációra is járok majd, biológiára és kémiára. Mindkettő érdekel, és a gimnázium után is ezekkel foglalkoznék szívesen. Orvos szeretnék lenni, esetleg pszichiáter, de a pszichológia is vonzó számomra. Hetente négy pluszórám lesz,  de remélem, úgy alakul az órarendem, hogy ütközés miatt nem kell kihagynom sem az edzést, sem a fakultációt.

Tamás Angéla